تلگرام به عنوان یک پیامرسان امن به بازار عرضه شد. اما کارشناسان و متخصصان معتقدند حفرههای امنیتی در این اپلیکیشن وجود دارد. معترضان به قوانینی که به تازگی در هنگ کنگ وضع شده برای سازماندهی اعتراضات خود از تلگرام استفاده کردند. تلگرام به عنوان ابزار ارتباطی امن، مورداستفاده فعالان و مبارزان قرار گرفته است تا مانع نفوذ و بررسی دولت شوند. اما امنیت تلگرام چقدر است؟
فهرست مطالب
امنیت کاربران میلیونی تلگرام
تلگرام (Telegram) یک برنامه پیامرسان رایگان است که میتوانید متن، فیلم و فایل های دیگر را از طریق آن برای دیگران ارسال کنید.
این اپلیکیشن موبایل در سال ۲۰۱۳ توسط Pavel Durov، یک کارآفرین روسی تاسیس شد. این شرکت در هر دو کشور ایالات متحده امریکا و انگلیس قرار دارد و عمده بودجه آن متعلق به Durov است.
در ماه مارس ۲۰۱۸ در حدود ۲۰۰ میلیون کاربر فعال در ماه داشت که تقریبا ۱۳٪ از کاربران WhatsApp در آن زمان بود. در ماه مارس سال جاری، به طور ناگهان ۳ میلیون کاربر در عرض ۲۴ ساعت به این اپلیکیشن پیوستند. درست زمانیکه فیسبوک، اینستاگرام و واتس اپ به طور موقت قطع شدند.
علت محبوبیت تلگرام در هنگ کنگ
پیام رسان تلگرام در این هفته به یکی از برنامههای محبوب هنگ کنگ تبدیل شده است. به طوری که بیشترین میزان دانلود را داشته. علت این اتفاق تظاهرات گستردهای است که در این شهر رخ داده است.
معترضان از Telegram برای اشتراک و تبادل اطلاعات لجستیک خود استفاده میکنند. برخی از گروهها یا کانالها دارای هزاران عضو هستند. به گزارش تلگرام این اپلیکیشن مورد حمله سایبری از سوی دولت چین قرار گرفته است. زیرا تظاهرات برای مقابله با قوانینی است که براساس آن مهاجران و پناهندگان را به کشور چین تحویل میدهد.
دوروف، مدیر تلگرام میگوید: حملات صورت گرفته توسط آدرس IP هایی است که عمدتا از کشور چین است.
دلیل روی آوردن معترضان هنگ کنگی به تلگرام این است که در یک لحظه میتوانند با تعداد زیادی از افراد در کانالها و گروهها ارتباط برقرار کنند. چت گروهی در Telegram ظرفیت ۲۰۰،۰۰۰ عضو را دارد. که این تعداد اعضا بیشتر از WhatsApp یا iMessage است. ویژگی دیگر این پیامرسان این است که پیامهایی که در کانال قرار داده میشوند، بین تعداد نامحدودی به اشتراک گذاشته میشود و میتوان برای دیگران ارسال (Forward) نمود.
از طرفی هر کسی به راحتی با داشتن آدرس میتواند به کانال عمومی (public) بپیوندد. در حالی که برای پیوستن به کانالهای خصوصی (private) باید لینک و آدرس کانال را داشته باشند. در واقع نیاز به دعوتنامه دارند تا به کانال دعوت شوند.
امنیت تلگرام
زمانی که تلگرام به بازار اپلیکیشنهای موبایل عرضه شد، خود را به عنوان یک پیام رسان امن معرفی کرد. حتی روشهایی برای حفظ امنیت تلگرام در چتهای خصوصی وجود دارد. بر خلاف WhatsApp و iMessage، مکالمات Telegram از رمزگذاری end-to-end استفاده نمیکند. در رمزگذاری end-to-end پیام روی فرستنده رمز شده و به سرور ارسال میگردد. سپس در سرور مرز شکسته میشود و مجددا رمز شده و برای گیرنده فرستاده میشود. در تلگرام، کاربران میتوانند قابلیت Secret Chat برای چتهای رمز شده و خصوصی را انتخاب کنند.
اما حتی با این ویژگی، برخی از کارشناسان معتقدند که رمزگذاری Telegram ناقص است. این سرویس از پروتکل اختصاصی خود به نام MTProto استفاده میکند.
تلگرام نیز مانند سایر برنامههای پیامرسان، راهی برای جلوگیری از گرفتن عکس از مکالمه و اشتراکگذاری آن با دیگران ندارد. این موارد باعث کاهش امنیت تلگرام شده است. مشکل این است که برخی از کاربران از خطرات استفاده از Telegram آگاه نیستند.
آیا جایگزین امنی برای تلگرام وجود دارد؟
WhatsApp، iMessage و Signal همه از رمزگذاری end-to-end استفاده میکنند. پروتکلهای این پیامرسانها توسط بسیاری از رمزنگاران حرفه ای مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. کاربران میتوانند با خیال راحت پیامهای خصوصیشان را برای مخاطبین خود ارسال کنند و نگران امنیت آن نباشند. مگر اینکه تلفن یا رایانهشان امنیت کافی را نداشته باشد. باید در فضای اینترنت و شبکههای اجتماعی از حریم خصوصی خود محافظت کنید تا اطلاعاتتان توسط افراد خرابکار به سرقت نرود.