خالق هوش مصنوعی ChatGPT میگوید، طرفداران هوش مصنوعی اگر فکر میکنند که این فناوری صرفا برای کارکنان مشاغل مفید است و به آنها کمک میکند، خودشان را گول میزنند: «شغلها قطعا از بین خواهند رفت».
او به این نکته اشاره میکند که فناوریهای هوش مصنوعی مولد مانند ChatGPT ، برای سالهای آینده میتوانند بهرهوری بسیاری از کارکنان در مشاغل مختلف را افزایش دهند؛ اما احتمالا برخی از افراد در این روند، شغل خود را از دست خواهند داد.
باید جنبه منفی هوش مصنوعی را هم دید
سم آلتمن میگوید، توسعه هوش مصنوعی میتواند «جهش رو به جلو بزرگی» را برای کیفیت زندگی مردم فراهم کند؛ اما او اضافه میکند: «بسیار ساده لوحانه خواهد بود اگر از هوش مصنوعی و پتانسیل آن برای ایجاد مشکلاتی مانند اطلاعات نادرست یا شوکهای اقتصادی نترسید».
آلتمن در مصاحبه خود با مجله «The Atlantic»، این ایده که هوش مصنوعی فقط تاثیر مثبت بر کارکنان خواهد داشت را پس زد.
او گفت: «بسیاری از افرادی که روی هوش مصنوعی کار میکنند تنها به جنبههای مثبت آن اشاره میکنند؛ اما این بخشی از ماجراست، واقعیت این است که هیچ کس دیگری جایگزین آن نخواهد شد و «قطعاً بسیاری از مشاغل از بین خواهند رفت».
از زمانی که ChatGPT راهاندازی شده است، کارشناسان در مورد روشهایی صحبت میکنند که هوش مصنوعی میتواند به عنوان یک دستیار ارزشمند عمل کرده و به آنها کمک کند بهرهوری بیشتری داشته باشند و زمان کمتری را برای کارهای خسته کننده صرف کنند.
برخی از کارشناسان ابراز خوشبینی میکنند که هوش مصنوعی منجر به دگرگونی شغلها که بسیاری از آن میترسند، نخواهد شد و در عوض، باید بیشتر نگران استفاده همکارانشان از این فناوریها باشند، به این معنا که هوش مصنوعی به آنها مهارت بیشتری میبخشد.
اودد نتزر، استاد دانشکده بازرگانی کلمبیا، در یک مصاحبه با اینسایدر گفته بود: «هوش مصنوعی جایگزین شما نمیشود، بلکه فردی جایگزینتان میشود که میداند با هوش مصنوعی چگونه کار کند».
مشاغل جدیدی ایجاد خواهد شد
اظهارات آلتمن، گویای یک واقعیت تلخ است. حتی اگر بیشتر مشاغل دچار دگرگونی نشوند، برخی از آنها احتمالا کنار گذاشته خواهند شد.
با این حال، یکی دیگر از جنبههای هوش مصنوعی این است که میتواند مشاغل جدیدی هم ایجاد کند. آلتمن در این مصاحبه به این نکته اشاره میکند که انتظار دارد به جای مشاغلی که دچار اختلال میشوند، مشاغل بهتری ایجاد شود؛ «شاید حتی با دستمزد بالاتر». او ادامه میدهد: «فکر نمیکنم بخواهیم به عقب برگردیم».
با این حال، سوال این است که آیا کارکنان بیکار شده، میتوانند برای ورود خود به این مشاغل جدید راهی باز کنند یا خیر.
اتان مولیک، دانشیار کارآفرینی و نوآوری در دانشکده وارتون دانشگاه پنسیلوانیا، درباره این موضوع، به اتوماسیون اپراتورهای تلفن در اواخر قرن نوزدهم که حرفهای رایج برای زنان بود اشاره کرده و از آن به عنوان یک نمونه از کارگرانی که برای انطباق با تغییرات فناوری تلاش کردند، یاد میکند.
او درباره این موضوع گفت: «وقتی شغل اپراتورها از بین رفت، زنان جوان توانستند با آن سازگار شوند، مشاغل جدید پیدا کنند و خود را با آن وفق دهند. اما کسانی که با تغییرات همراه نشدند، هرگز نتوانستند شغل خوبی پیدا کنند.»