اینترنت، اشتراک گذاری فایلها با دیگران را برای همه آسان کرده است. چه در یک شرکت کار کنید، یا به عنوان یک فریلنسر، یا صرفا بخواهید عکسها یا کلیپهایتان را با دوستان، خانواده یا همکاران خود به اشتراک بگذارید، نیاز به راهی برای اشتراک فایلهای خود خواهید داشت.
علاوه بر ایت، با نگه داشتن اسناد، مدارک و فایلهای خود در فضای ابری، میتوانید در هر لحظه و هر مکانی و تنها با یک دستگاه متصل به اینترنت، به آنها دسترسی داشته باشید. در این مقاله ۷ مورد از بهترین سرویس های ذخیره سازی و اشتراک فایل را معرفی خواهیم کرد. با ما در مجله تکنولوژی ایده آل تک همراه باشید.
فهرست مطالب
اشتراک فایل چیست؟
کامپیوترهای امروزی میتوانند انواع فایلها از جمله پروندهها، آهنگها، فیلمها و برنامههای دیگر را ذخیره کنند. اما زمانی که یک یا چند فایل را از کامپیوتر خود به دستگاه دیگر یا فضای ریموت منتقل میکنید، یک اشتراک فایل انجام دادهاید.
مزایا و معایب اشتراک فایل چیست؟
اشتراکگذاری فایلها مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به هرکدام از آنها اشاره خواهیم کرد:
مزایا
- به شما این امکان را میدهد که فایلهای بزرگ را از طریق شبکه منتقل کنید.
- تعامل و همکاری با افراد مختلف در سراسر دنیا را آسان میکند.
معایب
- مقدار پهنای باند مورد نیاز برای اشتراک فایل میتواند هزینهبر باشد.
- به سختی میتوان ردیابی کرد که پس از اشتراک فایل، چه اتفاقی برای آن میافتد.
- احتمال ویروسی شدن فایل در این حالت زیاد است.
نکاتی برای اشتراک گذاری امن فایل
- سرویسی را انتخاب کنید که رمزگذاری انتها به انتها (end-to-end) را ارائه دهد. این نوع رمزگذاری از شما در برابر هکرها محافظت میکند. همچنین باعث میشود خود میزبان (host) هم نتواند اطلاعات شما را مشاهده کند.
- همیشه تنظیمات مجوز دسترسی را بررسی کنید. اکثر سرویسها به صورت پیشفرض امکان اشتراک عمومی را فراهم میکنند. یعنی هر کسی با یک لینک مناسب، میتواند به فایلهای شما دسترسی پیدا کند.
- فایل های به اشتراک گذاشته شده را بررسی کنید تا ببینید چه کسانی به آنها دسترسی دارند. اگر به یک فایل نیاز ندارید، آن را به طور کامل از فضای ابری حذف کنید.
انواع پروتکل های اشتراک گذاری امن
قبل از شروع به اشتراک فایل از طریق اینترنت، باید تعیین کنید که از چه روش و پروتکلی میخواهید استفاده کنید. این تصمیم باید بر اساس نوع فایلها و اینکه چه کسی آنها را دریافت خواهد کرد، گرفته شود.
پروتکل انتقال فایل (FTP)
FTP یکی از اولین روشهایی بود که برای انتقال دادهها از طریق شبکه ابداع شد. امروزه هم به دلیل قابل اطمینان بودن و کارایی بالایش، بسیار محبوب است. در این پروتکل، از طریق یک پنجره خط فرمان یا یک رابط کاربری، میتوان انتقال فایل را انجام داد.
شما باید فایل اصلی را که میخواهید منتقل کنید به همراه مقصد، مشخص کنید. برنامه های FileZilla و Telnet و WinSCP از این پروتکل استفاده میکنند.
نظیر به نظیر (P2P)
P2P مخفف “Peer to Peer” است. هدف این پروتکل، انتقال و اشتراک مستقیم فایلها بدون استفاده از سرور مرکزی است. حذف سرور مرکزی در انتقال دادهها باعث ایجاد امنیت بسیار زیادی میشود و همین عامل، باعث محبوبیت این پروتکل شده است.
برنامه های زیر از این پروتکل استفاده میکنند:
- BearShare
- Gnutella
- Limewire
سرویس های ابری (Cloud)
با استفاده از سرویس اشتراک فایل ابری، یک کاربر فایلهای خود را در مخزن (repository) مرکزی بارگذاری میکند. سپس بقیه کاربران میتوانند فایلها را در دستگاههای خود دانلود کنند. در این روش، تمام دادهها توسط یک ارائه دهنده شخص ثالث میزبانی میشوند.
همچنین کاربر میتواند مجوزهای دسترسی مختلفی را برای فایلها تعیین کند. برنامههای زیر از سرویسهای ابری برای اشتراکگذاری فایل استفاده میکنند:
- iCloud
- OneDrive
- Box
- Dropbox
ایمیل
بعضی از افراد نمیدانند که ایمیل هم میتواند به عنوان یک سیستم انتقال فایل عمل کند. هر بار که پروندهای را به ایمیل خود پیوست میکنید، در واقع در حال انتقال اطلاعات از طریق اینترنت باز هستید.
فضای ذخیره قابل جابجایی (Removable)
وقتی هیچ گزینه مبتنی بر شبکهای، نیازهای شما را برآورده نمیکند، همیشه میتوانید به یک درایو فیزیکی متکی باشید. شما به معنای واقعی کلمه در حال کپی کردن دادهها روی درایو فلش USB یا هارد اکسترنال هستید و آن دستگاه را به کامپیوتر مقصد وصل میکنید؛ پس یک انتقال و اشتراک فایل رخ داده است.
معیارهای انتخاب یک سرویس اشتراک فایل
وقتی مشخص کردید از چه پروتکلی برای به اشتراک گذاری فایل استفاده کنید، وقت آن است که یک سرویس برای اشتراک فایل انتخاب کنید. در اینجا به نکاتی اشاره میکنیم که باید هنگام انتخاب یک سرویس، در نظر بگیرید:
- قیمت: باید بدانید که هزینه خدمات ارائه شده به صورت ماهانه یا سالانه چقدر است. در بعضی موارد ممکن است مجبور شوید هزینه پهنای باند مورد استفاده در حین انتقال را هم پرداخت کنید.
- امنیت: اگر قرار است به یک سرویس برای میزبانی دادههایتان اعتماد کنید، حتما باید در مورد نحوه ذخیرهسازی این اطلاعات و اقدامات انجام شده برای محافظت از آنها تحقیق کنید.
- سازگاری: ببینید در سرویس انتخابی چه نوع دستگاهها و سیستم عاملهایی از انتقال و اشتراک فایل پشتیبانی میکنند.
- محدودیتها: در مورد محدودیت ارائهدهنده سرویس، از نظر تعداد فایلهای به اشتراک گذاشته شده یا مقدار کل دادههای ذخیره شده تحقیق کنید.
بهترین سرویس های اشتراک فایل
در بیشتر موارد، سرویسهای ابری نیازهای اشتراک فایل شما را برآورده خواهند کرد. برای استفادههای شخصی هم سرویسهای رایگان با کمی محدودیت فضای ذخیرهسازی، پیدا خواهید کرد. اما در موارد کاری که نیاز به فضای ذخیرهسازی زیاد است و افراد بیشتری هم در از آن استفاده خواهند کرد، احتمالا مجبور به خرید یک سرویس مطمئن خواهید بود.
در ادامه بعضی از بهترین سرویسهای اشتراک فایل را معرفی خواهیم کرد:
۱. گوگل درایو (Google Drive)
گوگل درایو سرویس ذخیره سازی ابری گوگل و یکی از بهترین سرویس های اشتراک فایل است که در آن میتوانید اسناد، فایلها، صدا، فیلم و هر چیزی را ذخیره کنید.
گوگل درایو فضای ذخیرهسازی ابری ۱۵ گیگابایتی را ارائه میدهد؛ اما در صورت نیاز به فضای بیشتر، میتوانید آن را ارتقا دهید. گوگل درایو مناسب افرادی است که از قبل حساب Gmail دارند، اما جالب است بدانید که فایلها را میتوان با هر آدرس ایمیلی به اشتراک گذاشت.
۲. دراپ باکس (Dropbox)
دراپ باکس یکی دیگر از غولهای موجود برای به اشتراک گذاری فایل است. این سرویس، فضای ذخیرهسازی ابری را برای نگه داشتن همه فایلها در یک مکان ارائه میدهد. این برنامه همچنین نسخههای دسکتاپ و موبایلی هم ارائه داده است تا تمام فایلهای شما، همگام (sync) و در دسترس باشند.
دراپ باکس به دلیل طراحی زیبا و ساده، همگامسازی خودکار بین دسکتاپ، فضای ابر و موبایل، همچنین سرورهای قابل اعتماد بسیار محبوب شده است. حساب رایگان آن ظرفیت ذخیرهسازی ۲ گیگابایت را ارائه میدهد.
با معرفی هر کاربر جدید به دراپ باکس ۵۰۰ مگابایت فضای رایگان داده میشود (البته تا سقف ۱۶ گیگابایت). با پرداخت هزینه میتوانید فضای بیشتری را هم خریداری کنید.
۳. BOX
Box یکی از اولین سرویسهای ذخیرهسازی فایل مبتنی بر ابر بود که محبوبیت زیادی پیدا کرد. این سرویس به خوبی با سیستمهای امنیتی سازمانی ادغام میشود.
۴. مدیا فایر (MediaFire)
یک پلتفرم ذخیره سازی مبتنی بر ابر کوچک اما در حال رشد است که میتواند در کامپیوتر یا در دستگاههای تلفن همراه مورد استفاده قرار گیرد. این برنامه از آن جهت که فضای رایگان ۵۰ گیگابایتی را در اختیار کاربران میگذارد، بسیار جذاب است.
اشتراک گذاری فایل در مدیافایر میتواند هم به صورت عمومی و هم خصوصی انجام شود. در اشتراک گذاری خصوصی، یک کاربر فایلی را مستقیما با کاربر یا کاربران دیگر به اشتراک میگذارد. در اشتراک گذاری عمومی یک لینک عمومی وجود دارد؛ بنابراین همه اجازهی دانلود فایل را خواهند داشت.
۵. وان درایو (OneDrive)
با توجه به اینکه مایکروسافت بسیاری از محصولات اصلی خود را به فضای ابری منتقل کرده است بنابراین ابزار OneDrive به بخشی اساسی از سیستمعامل ویندوز تبدیل شده است.
این ابزار برای افرادی مناسب است که از سیستم عامل ویندوز، در خانه و محل کار خود استفاده میکنند یا یک حساب ایمیل Outlook دارند. وان درایو ۱۵ گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربران قرار میدهد.
۶. آی کلود (iCloud)
کامپیوترهای جدید Mac و دستگاههای iOS با iCloud Drive از قبل نصب شده، ارائه میشوند تا فایلها به طور خودکار همگامسازی شوند. این سرویس مناسب برای کاربرانی است که از محصولات اپل در خانه و محل کار خود استفاده میکنند یا تنها با کاربران اپل اشتراک فایل دارند. iCloud تنها ۵ گیگابایت فضای ذخیرهسازی رایگان به کاربرانش میدهد.
۷. SugarSync
SugarSync یک سرویس ابری است که امکان همگامسازی و اشتراک گذاری از طریق سیستمعامل های مختلف مانند دستگاههای Android ، iOS ، Mac OS X و ویندوز فراهم میکند.
از این طبق کاربران اپل نیز میتوانند به راحتی فایلهای خود را با حساب cloud خود همگامسازی کنند. استاندارد امنیتی این سرویس بسیار بالاست و معادل با صنعت بانکداری است. این سرویس ۵ گیگابایت فضای رایگان به کاربران میدهد.
کلام پایانی
امروزه با وجود سرویسهای اشتراک فایل متعدد، کار انتقال و اشتراک فایل از همیشه آسانتر است. از آن جاییکه دادهها اغلب با ارزشترین دارایی ما هستند، بنابراین باید سعی کنیم تا حد امکان آنها را محفوظ نگه داریم تا از هزینههای اضافی ناشی از انتشارشان جلوگیری کنیم. بنابراین انتخاب یک سرویس اشتراک فایل امن اهمیت ویژهای خواهد داشت.
در صورتی که در ارتباط با انواع روشها و سرویسهای اشتراکگذاری فایل در اینترنت سوال یا ابهامی دارید، در بخش نظرات همین مقاله مطرح نمایید تا در اولین فرصت، پاسخگوی شما عزیزان باشیم.