برای کم کردن حجم عکس دلایل زیادی وجود دارد. شاید بخواهید عکسی را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید. اگر این عکس با دوربین دیجیتال یا دوربین های گوشیهای اندروید جدید گرفته شده باشد، ممکن است برای بارگذاری در سایت یا شبکههای اجتماعی زیادی سنگین باشد. سایتهایی که عکسهای کم حجمتر دارند، سریعتر بارگزاری میشوند و عکسهای کم حجمتر سریعتر به اشتراک گذاشته میشوند.
کاهش حجم عکس برای گردانندگان بلاگ یا سایت و فعالان شبکههای اجتماعی لازم و ضروری است. این مطلب از ایدهآل تک آموزش روشهای مختلف و کاربردی برای کم کردن سایز عکس بدون افت کیفیت، تقدیم شما مخاطب عزیز میشود. این روشها شامل معرفی دو سایت خوب و رایگان کاهش سایز عکس و همچنین معرفی و آموزش نرمافزارهای مفید و کاربردی برای این کار هم در کامپیوتر و هم در گوشی اندروید است. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
سایز در تصویر یا عکس به چه معناست؟
هر تصویر یا عکسی از کنار هم قرار گرفتن نقطههایی به نام پیکسل تشکیل میشود. هر یک از این پیکسلها مانند لانهای مربعی شکل محتوی رنگ یا ترکیبی از دو یا چند رنگ تشکیل یافته از سه رنگ اصلی قرمز، سبز و آبی است. معمولاً برای ذخیره هر یک از این پیکسلها، فضایی معادل ۳ بایت لازم است. عکسی با اندازه بزرگ، دربردارنده میلیونها پیکسل است؛ یعنی برای ذخیره آن در یک کامپیوتر یا گوشی، میلیونها بایت فضا نیاز است. هر هزار بایت یک کیلوبایت و هر هزار کیلو بایت معادل یک مگابایت است. بنابراین به طور مثال عکسی با سه میلیون بایت، فضایی معادل ۳ مگابایت در حافظه کامپیوتر یا گوشی موبایل اشغال میکند.
وقتی یک دوربین دیجیتال یا دوربین گوشی، عکسی با کیفیت ۱۰ مگاپیکسل میگیرد، هر عکس حاوی ۱۰ میلیون پیکسل است که یعنی ۳۰ میلیون بایت معادل ۳۰ مگابایت فضا روی حافظه دستگاه ما که خود حجم قابل ملاحظهای است. حال اگر بخواهید این عکس را برای کسی بفرستید، باید ۳۰ مگابایت را آپلود کنید. این یعنی صرف زمان و مصرف ترافیک زیاد برای آپلود و دانلود. سوال اینجاست : چطور این زمان و این هزینه را کاهش دهیم؟ پاسخ همین جاست.
دو راه برای کاهش حجم عکس
دو راه برای کاهش حجم عکس وجود دارد. یکی از راهها فشرده سازی تصویر است. فشرده کردن عکس بدون کاهش اندازه، تنها حجم آن را کاهش میدهد. این یعنی به طور مثال اگر سایز عکسی ۳ در ۴ سانتی متر باشد، این اندازه بی تغییر میماند و فقط تعداد پیکسلهای حاوی رنگ در این مساحت کاهش مییابد که تأثیر مستقیم بر روی کیفیت عکس میگذارد و اصطلاحاً عکس پیکسلیت یا مات میشود.
راه حل دوم فشرده سازی همزمان با کاهش اندازه عکس است. در این روش با کاهش سایز عکس، تعداد پیکسلها به طور خودکار و بدون افت کیفیت کم میشود. فقط در صورتیکه عکس خیلی کوچک شود، ممکن است بعضی از جزئیات آن از دست برود.
این راهحل به نظر روشی کاربردی و مفیدتر است به شرطی که عکس دوم را در مقایسه با عکس اصلی زیاد کوچکتر نکنیم.
عکس ۶ مگاپیکسلی، نمایشگر ۱.۵ مگاپیکسلی!
جالب است بدانید که گوشیهای هوشمند جدید و دوربینهای دیجیتال حرفهای معمولاً قادر به عکس برداری با کیفیت بالای ۶ میلیون پیکسل (۶ مگاپیکسل) هستند؛ این در حالیست که بیشتر گوشیها، تبلتها، لپ تاپها یا نمایشگرهای تلوزیون فقط ۱.۵ میلیون پیکسل در صفحه دارند. بنابراین اگر اندازه عکس خود را تا نصف کاهش دهیم، همان کیفیت را در صفحه نمایشگر ۱.۵ مگاپیکسلی مشاهده میکنیم و حتی اگر آن را در حالت فول اسکرین هم ببینیم، ابداً هیچ جزئیاتی از عکس از دست نمیرود.
بنابراین فقط در صورتیکه بخواهید عکسی را بزرگنمایی یا چاپ کنید به سایز و حجم آن دست نزنید، در غیر اینصورت فوراً دست به کار شوید و اندازه عکس خود را کم کنید.
کم کردن اندازه عکس در کامپیوتر، لپ تاپ، گوشی و تبلت اندروید
سایتهای آنلاین کاهش حجم عکس: سریع و کاربردی
ناگفته پیداست که سریعترین راه برای کم کردن حجم و سایز تصویر یا عکس، استفاده از سایتهای رایگان کاهش حجم عکس است. استفاده از این سایتها گزینه مناسبی هم برای کامپیوتر و هم برای گوشی همراه به شمار میرود؛ چرا که احتیاج به نصب و راهاندازی هیچ نرمافزاری روی گوشی همراه یا رایانه نیست.
خروجی این سایتها اغلب دو فرمت محبوب”JPG” و “PNG” است و تنها چیزی که برای استفاده از این سایتها لازم داریم، همانا دسترسی به اینترنت است. در زیر ۲ سایت محبوب و برتر در این زمینه را معرفی میکنیم.
معرفی ۲ سایت رایگان برای کاهش حجم آنلاین
ساختار تمامی این سایتها مشابه یکدیگر است و به شرط داشتن اینترنت میتوان از آنها هم در کامپیوتر و هم در تلفن همراه استفاده کرد. در ادامه به طور خلاصه به معرفی و طرز کار با این سایتها میپردازیم.
سایت img2go
در این سایت میتوانید حجم عکس خود را با دو فرمت خروجی ”JPG” و”PNG” کاهش دهید. کار با این سایت بسیار ساده است. کافی است عکس خود را به یکی از روشهای زیر آپلود کنید:
- عکس درون کادر آبی درگ کنید،
- اگر محل دخیره عکس در رایانه یا گوشی موبایل است، بر روی”Choose file” کلیک کنید،
- اگر عکس در سایتی بارگزاری شده، بر روی گزینه “Enter URL”کلیک کرده و آدرس اینترنتی عکس را وارد کنید،
- در صورتی که عکس خود را روی گوگل درایو ذخیره کرده باشید. بر روی گزینه “Google Drive” کلیک و عکس را انتخاب کنید.
پس از آپلود عکس، پایین اسکرول کنید. در قسمت”Settings” فرمت خروجی عکس را انتخاب کنید. سپس در کادر “Quality”درصدی بین ۰ تا ۱۰۰ درصد تعیین کنید. هرچه درصد پایین تر باشد، حجم عکس کمتر و کیفیت آن پایین تر می آید. تا ۵۰ درصد، کیفیت افت چندانی نمیکند اما حجم آن به طور قابل ملاحظهای کاهش مییابد. در آخر روی کلید سبزرنگ “Start” کلیک کنید. پس از کاهش سایز و حجم عکس، شما میتوانید آن را دانلود کنید. در زیر کادر دانلود نیز کادر دیگری برای ویرایش عکس، رتوش، کراپ و سایز ابزار موجود است.
برای رفتن به سایت، اینجا کلیک کنید.
سایت Reduce images
این سایت مخصوص عکس با فرمتهای JPG، PNG، GIF یا BMP و در دو حالت رایگان و پولی قابل استفاده است. در حالت رایگان این سایت، سایز تعداد محدودی عکس را میتوان کم کرد، با این وجود، عملکرد آن عالی است.
برای کاهش حجم ابتدا عکس خود را آپلود کرده، پس از انجام تنظیمات سایز و کیفیت، روی دکمه start کلیک کنید.
برای رفتن به سایت اینجا را کلیک کنید.
به یاد داشته باشید: اگر عکس حجیمی دارید، در این سایت سایز آن را به ۱۹۰۰ در ۱۱۰۰ پیکسل کاهش دهید و بعد آن را با فرمت JPG با ۹۵٪ کیفیت ذخیره کنید. با این کار عکسی با کیفیت و کم حجم خواهید داشت که میتوانید آن را به هر کسی که بخواهید، بدون اتلاف وقت و ترافیک بفرستید.
کاهش سایز عکس در کامپیوتر و لپ تاپ
کاهش اندازه و حجم عکس بیشتر برای بارگزاری در اینترنت یا ایمیل کردن آن مناسب است. توصیه ما به شما این است که حتماً کپی اصلی عکس را برای مصارفی مانند بزرگنمایی یا چاپ عکس در کامپیوتر یا لپ تاپ خود نگهدارید. برای کامپیوتر یا میتوان از ابزار “Paint” استفاده کرد که در هر ویندوزی به صورت پیش فرض نصب است، یا از نرمافزارهای ویرایش عکس مانند فتوشاپ. در این مطلب ما به شما نحوه کم کردن سایز عکس را هم با ابزار “Paint” و هم با فتوشاپ آموزش میدهیم.
کاهش اندازه عکس در کامپیوتر با ابزار “Paint”
برای کم کردن سایز عکس میتوان از ابزار “Paint” استفاده کرد. این ابزار در تمامی سیستم عاملهای ۱۰، ۸، ۷ یا ویندوز xp و ویستا نیز موجود بوده و دیگر نیازی به نصب نرم افزار جدید ویرایش عکس نیست.
برای کاهش سایز عکس مطابق دستورالعمل زیر پیش بروید.
- ابتدا”Paint” را باز کنید.
سادهترین روش این است که روی تصویری که قرار است کم حجم شود، راست کلیک کرده و سپس وارد “Open With” شده و بعد مطابق تصویر زیر، از لیست برنامهها “Paint” را انتخاب کنیم.
روش دیگر، ابتدا باز کردن ابزار”Paint” و بعد باز کردن عکس در آن است:
- در ویندوز ۱۰ : روی نوار “Search”کلیک و تایپ کنید ”Paint”و بعد روی آیکون آن کلیک کنید.
- در ویندوز ۸ : در کاشیها (تایلز) تایپ کنید “Paint” و بعد روی آیکون آن کلیک کنید.
- در ویندوز ۷ یا ویستا : روی “Start” کلیک کنید و سپس در نوار “Search” در پایین صفحه تایپ کنید “Paint” . یا به مسیر زیر بروید :
Start > All Programs > Accessories > Paint
- در ویندوز ایکس پی به مسیر زیر بروید :
Start > All Programs > Accessories > Paint
- وقتی ابزار”Paint” را باز کردید، با کلید ترکیبی Ctrl + O عکس خود را در مکانی که ذخیره شده پیدا کنید و با زدن کلید” Open”، آن را باز کنید.
- در تب “Home”، در قسمت “Image” بر روی “Resize” کلیک کنید.
- در صفحه”Resize and Skew”، تیک قسمت “Maintain aspect ratio” را بزنید تا طول و عرض به طور متناسب کاهش پیدا کند. با عدد یا درصدی که به طول میدهید، عرض به طور اتوماتیک متناسب با تناسبات عکس اصلی تغییر کند.
- با یکی از دو راه زیر میتوانید سایز عکس خود را کم کنید :
- با علامتدار کردن قسمت “Percentage” تغییر سایز به صورت درصدی انجام میشود . یا در طول یا در عرض درصد مورد نظرتان را وارد کنید.
- با علامتدار کردن قسمت “Pixels”، میتوانید اندازه مورد نظر خود را به صورت پیکسلی وارد کنید. به طور مثال در قسمت “Horizontal”عدد مورد نظرتان را وارد کنید. قسمت “Vertical” به طور خودکار تنظیم خواهد شد.
- برای ذخیره سازی عکسی که تغییر سایز دادهاید، در ویندوز ۸ و ۱۰ روی گزینه “File“؛ در ویندوز ۷، ویستا و xp روی علامت آبی، بالا سمت چپ کلیک کنید. سپس موس را روی “Save as” نگه دارید تا لیست فرمتها ظاهر شود، بعد روی فرمت”JPEG” کلیک کنید و پس از آن در قسمت “File Name” نام جدیدی به فایل دهید، سپس کلید”Save” را بزنید.
روش ساده برای کاهش اندازه عکس در ویندوز xp
در ویندوز ایکس پی، میتوان از ابزار “ Windows Picture and Fax Viewer” برای کاهش سایز و حجم عکس استفاده کرد. برای این کار به مسیر زیر بروید :
- دابل کلیک بر روی عکس برای باز کردن آن،
- راست کلیک روی عکس،
- انتخاب گزینه “Resize Picture”،
- انتخاب یکی از گزینههای”Small” یا”Medium”،
- کلیک بر روی “OK”.
کاهش سایز عکس در کامپیوتر با نرم افزار محبوب فتوشاپ Photoshop
برای کم کردن سایز عکس در فتوشاپ مراحل زیر را طی کنید:
- عکس خود را در فتوشاپ باز کنید.
برای این کار یا میتوانید روی عکس راست کلیک کرده و بعد در قسمت “Open With” فتوشاپ را انتخاب کنید و یا ابتدا نرم افزار را باز کرده و بعد با کلید ترکیبی Ctrl+O از مسیری که عکس در آن ذخیره شده، آن را انتخاب کنید و بعد کلید “Open” را بزنید.
- روی کلید “Image” که در بالای نرم افزار قرار گرفته کلیک کنید،
- “Image Size” را انتخاب کنید.
- اکنون یک پنجره جدید باز میشود.
- برای اینکه نسبتها در عکس شما به هم نخورد و طول و عرض به یک نسبت کوچک شوند باید گزینه “Constrain Proportions” علامت بخورد.
- زیر “Document Size” این موارد را انجام دهید:
- “inches” را به عنوان واحد اندازهگیری انتخاب کنید.
- دقت کنید که رزولوشن”Resolution” کمتر از “۲۰۰ pixels/inch” نباشد. برای پرینت گرفتن “۳۰۰ pixels/inch” گزینه مناسبی است.
- طول و عرض مورد نظرتان را وارد کنید.
- “OK” را کلیک کنید.
- فایل را از مسیر File > Save As به این صورت ذخیره کنید:
در قسمت”File Name” نامی برای عکس و در قسمت “Format” گزینه JPEG(JPG, JPEG, JPE) را انتخاب کنید، سپس روی “Save” کلیک کنید.
- پس از زدن دکمه “Save” پنجره جدیدی باز میشود که در قسمت “Image Option” آن سه کیفیت Low، Medium و High و یک جعبه عدد در نظر گرفته شده است. با انتخاب هر یک از این گزینهها، یک حجم عکس بر حسب کیلوبایت در سمت راست نمایان میشود. پس از انتخاب کیفیت در این قسمت Ok را بزنید.
۵ اپلیکیشن کاربردی برای کاهش حجم عکس در اندروید
گوشیهای هوشمند با تجهیزاتی که دارند، فراتر از یک ابزار ارتباطی ساده هستند؛ بخصوص برای علاقهمندان به عکاسی، کارهای گرافیکی و شبکههای اجتماعی. دوربین در این گوشیها یکی از فاکتورهای مهم و تأثیرگذار هنگام خرید است. امروزه تقریباً همه گوشیهای هوشمند دوربینهای با رزولیشن بالا دارند که عکسهای حجیم با میلیونها پیکسل و رزولیشن بالا میگیرند. این عکسها برای چاپ یا فرستادن به نشریاتی مانند نشنال جئوگرافی عالی هستند، اما برای اشتراک در اینترنت یا ایمیل کردن، باید برای کاهش حجم این عکسها فکری کرد.
در زیر ۵ اپلیکیشن مفید و کاربردی معرفی میشود. این اپلیکیشنها همگی رایگان و از گوگل پلی قابل دانلود و نصب بر روی اندروید هستند. فضای سادهای دارند و کار با آنها بسیار راحت است.
- Image Size – Codenia
- Photo Compress 2.0
- Photo and Picture Resizer
- Resize Me
- Pixlr Express
اپلیکیشن Image Size App
کار با این اپلیکیشن سریع و راحت است و میتوان با آن فرمت خروجی را بر حسب اینچ، سانتیمتر، میلیمتر یا پیکسل تعیین کرد. با این اپلیکیشن میتوان عکس تغییریافته را در گوشی ذخیره کرد یا آن را ایمیل، چاپ کرد و یا در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشت.
طرز کار:
- عکسی را باز کنید یا یک عکس بگیرید،
- اندازه مورد نظر خود را وارد کنید،
- عکس را با دو انگشت خود کشیده و برش بزنید،
- در پایان دکمه ذخیره، چاپ، ارسال یا اشتراک را انتخاب کنید.
اپلیکیشن Photo Compress 2.0
همانطور که از نام این اپلیکیشن پیداست، Photo Compress 2.0قادر است بدون افت کیفیت حجم عکس را پایین بیاورد. این همان چیزی است که همه خواهان آن هستیم : فشردهسازی، تغییر اندازه و برش عکس با قابلیت انتخاب دستهای. همچنین امکان انتخاب سه نوع کیفیت کم، متوسط و بالا را در این اپلیکیشن داریم و پس از پایان کار نتیحه در محیط اپلیکیشن نمایش داده میشود که اگر کاربر راضی نبود، تنظیمات را تغییر دهد. در آخر کار هم امکان اشتراک عکس در شبکه های اجتماعی وجود دارد. در نسخه ۲.۰ این ابزار، امکان رتوش عکس هم اضافه شده است.
فقط عکس خود را وارد کنید و دکمه را فشار دهید. بعد تفاوت حجم را میان عکس اصلی و عکس خروجی ببینید.
این اپلیکیشن دو نسخه رایگان و پولی دارد که تنها تفاوت نسخه رایگان با پولی محدودیت انتخاب دستهای عکس است. در نسخه رایگان کاربر در هر بار تغییر سایز، تنها ۱۰ عکس میتواند انتخاب کند ولی در نسخه پولی این محدودیت برداشته شده است.
اپلیکیشن Photo and Picture Resizer
این اپلیکیشن از سرعت بسیار بالایی در کاهش حجم عکس برخوردار است. علاوه بر کاهش اندازه و برش عکس، در پایان هم این امکان را به کاربر میدهد که عکس نهایی را در شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک، اینستاگرام، توئیتر، پینترست، ردایت، گوگل پلاس و غیره به اشتراک بگذارد. کار این ابزار بسیار تمیز و بدون افت کیفیت عکس است. چرا که این اپلیکیشن با لیست رزولیشن خود که با دوربین همگام سازی میشود، در اصل برای حفظ کیفیت عکس ضمن کاهش سایز آن طراحی شده است و این ویژگی، آن را در رده یکی از بهترین، هوشمندترین و محبوبترین ابزار تغییر سایز عکس قرار داده است. پس از پایان کار نیازی به ذخیره سازی دستی نیست، خود اپلیکیشن، عکس نهایی را در فولدری جداگانه با عنوان Picture/PhotoResizer ذخیره میکند.
آموزش کار با اپلیکیشن Photo and Picture Resizer
- عکسی را انتخاب کنید،
- اپلیکیشن عکس انتخاب شده را در محیط کار نمایش میدهد،
- از لیست رزولیشن Resolation (عرض×ارتفاع) مناسب را انتخاب کنید.
- عکس نهایی پس از کاهش حجم نمایش داده خواهد شد.
مزایای اپلیکیشن Photo and Picture Resizer
- قابلیت کاهش حجم گروهی در اندروید ۴.۴ و مدلهای بالاتر،
- ذخیره خودکار عکس نهایی بدون دخالت دست،
- کاهش حجم بدون افت کیفیت حتی اگر یک عکس چندین بار تغییر سایز داده شود،
اپلیکیشن Resize Me
این اپلیکیشن قادر است تنها با یک کلیک، به سرعت سایز عکس را کاهش دهد. با استفاده از این ابزار میتوان عکس را برش داده و قسمتهای زائد آن را حذف کرد، همچنین آن را رتوش کرده و به عنوان تصویر زمینه انتخاب کرد. در این ابزار امکان قرار دادن واترمارک نیز موجود است.
اپلیکیشن Pixlr Express
خیلی ساده عکسهای حرفهای بسازید! این اپلیکیشن یک ابزار جادویی و یکی از محبوبترین ویرایشگرهای عکس است. به این علت که دارای چندین ویژگی و بیش از ۶۰۰ افکت مخصوص برای ویرایش عکس با برچسب و کولاژ به طور کاملاً ساده و همه فهم است. با این ابزار، علاوه بر کاهش حجم عکس، میتوان کنتراست و روشنایی عکس را نیز تنظیم و روی رنگ عکس کمی مانور داد و مشکل قرمزی چشم را نیز برطرف کرد. در واقع با نصب این ابزار، یک فتوشاپ کوچک، کم حجم و ساده روی گوشی خود نصب میکنید.