گاهی پیش میآید که گوشی موبایل شما دچار مشکل میشود، ویروسی میشود، به صورت مکرر هنگ میکند و در اجرای برنامههای ساده نیز تاخیر دارد یا به لحاظ نرمافزاری دچار مشکل میشود. گاهی هم گوشی سالم است و مشکلی وجود ندارد اما رمز و الگوی قفل گوشی را فراموش میکنید. در این مواقع برای رفع مشکل و دسترسی مجدد به گوشی چه میکنید؟ یا اینکه قصد دارید موبایلتان را به کسی بدهید و یا بفروشید، در این صورت هم ممکن است نگران اطلاعات داخل گوشی باشید و بخواهید تمام اطلاعات آن را به صورت یکجا پاک کنید.
در این مواقع معمولا اولین راهی که به ذهن میرسد این است که گوشی را ریست فکتوری کنیم. با ریست کردن موبایل تمام اطلاعات و تنظیمات داخل آن حذف میشود و گوشی به حالت کارخانه یعنی همان حالت اولیهای که از کارخانه عرضه شده است، برمیگردد. هیچ رمزی روی آن نخواهد بود و تمام اطلاعات نیز پاک شده است. نکته قابل توجه در مورد ریست فکتوری این است که اطلاعات با اینکه حذف میشوند اما قابل بازیابی هستند. علت این اتفاق آن است که اطلاعات از حافظه گوشی پاک میشوند اما اطلاعات دیگری روی حافظه قرار نمیگیرد پس داده های پاک شده قابلیت بازیابی دارند.
همانطور که اشاره شد در ریست فکتوری امکان بازیابی اطلاعات وجود دارد گرچه این کار به آسانی انجام نمیگیرد اما باز هم امکانپذیر است پس ریست کردن قبل از فروش گوشی کافی نخواهد بود. بعلاوه ممکن است با ریست کردن گوشی باز هم مشکل هنگ کردن و ایرادات نرمافزاری آن حل نشود. در این حالت چه باید کرد؟
فهرست مطالب
فلش کردن
فلش کردن گوشی به معنای حذف سیستم عاملی که روی گوشی قرار دارد و سپس نصب یک سیستم عامل دیگر روی گوشی موبایل است. یعنی سیستم عامل مخصوص گوشی شما که به آن رام یا Firmware گفته میشود، مجددا روی گوشی نصب خواهد شد. در این پروسه همانند ریست فکتوری تمام اطلاعات و تنظیمات گوشی حذف میشود با این تفاوت که دیگر امکان دسترسی به این اطلاعات وجود نخواهد داشت به عبارت دیگر این اطلاعات قابل بازیابی نیستند. فلش کردن عملی شبیه به عوض کردن ویندوز کامپیوتر است.
چرا در فلش کردن اطلاعات قابل بازیابی نیستند؟
علت این است که همانند تعویض ویندوز کامپیوتر که تمام فایل ها و برنامه ها با فایل ها و برنامه های جدید جایگزین میشود در گوشی نیز تمام فایل های گوشی با فایل های جدید جایگزین میشوند. یعنی اطلاعات از حافظه گوشی حذف میشوند و اطلاعات دیگری روی حافظه قرار میگیرد. پس اطلاعات پاک شده دیگر قابل بازیابی نیستند.
مزیتهای فلش کردن
همانطور که گفته شد در فلش کردن، سیستم عامل جدید جایگزین سیستم عامل قبلی میشود این اتفاق تا حد زیادی بیشتر مشکلات نرمافزاری گوشی را حل میکند. از برخی مزایای فلش کردن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروزرسانی و ارتقای سیستم عامل
- رفع اشکالات نرم افزاری و خطاهای مربوط به سیستم عامل
- حذف ویروس ها و از بین رفتن فایلهای مخرب
- افزایش سرعت گوشی
- کاهش مصرف باتری
معایب فلش کردن
در حالت کلی فلش کردن گوشی ایراد خاصی ندارد و طبق مطالب گفته شده برای موبایل بسیار مفید هم خواهد بود اما باید مراقب بود که اینکار به دقت و درستی انجام شود. چرا که اگر مثلا نسخه جدید با سخت افزار گوشی هماهنگ و سازگار نباشد و درایورهای گوشی را شناسایی نکند، باعث ایجاد مشکلات دیگری از جمله مشکل در آنتن دهی، اینترنت و حتی خاموش شدن گوشی میشود.
فلش کردن معمولا آخرین راهحل برای مشکلات نرمافزاری به خصوص بالا نیامدن سیستم عامل است بنابراین تا زمانی که انتخاب دیگری دارید بهتر است از فلش کردن چشم پوشی کنید. همینطور تا حد امکان سعی کنید خودتان این کار را انجام ندهید و آن را به یک متخصص بسپارید.
نحوه فلش کردن گوشی سامسونگ
فلش کردن گوشی میتواند به دو صورت با کامپیوتر و یا با استفاده از خود گوشی انجام بگیرد. اگر گوشی ریستارت میشود میتوانید با استفاده از خود گوشی آن را فلش کنید اما گاهی موبایل کاملا هنگ کرده و قفل میکند. در اینجا تنها راهکار فلش کردن با استفاده از کامپیوتر است.
روش فلش کردن با استفاده از خود گوشی
- گام اول این است که گوشی را خاموش کنید. یا دکمه پاور را نگه دارید و یا باتری را برای چند ثانیه از گوشی خارج کنید.
- در این مرحله شما باید بتوانید وارد بخشی با عنوان “وضعیت ریکاوری” یا “Recovery Mode”شوید. برای دسترسی به این قسمت باید ترکیبی از چند کلید را فشار دهید که بسته به نوع گوشیتان است و میتوانید با یک سرچ ساده در گوگل براساس نوع گوشی خودتان آن کلیدهای ترکیبی را بیابید. برای نمونه در گوشی Galaxy S8/S8+ سه دکمه پاور و افزایش ولوم و bixby اینکار را انجام میدهد این ۳ دکمه را فشار دهید و نگه دارید. یا در گوشی A30 دکمه افزایش صدا و پاور این کار را انجام خواهند داد.
با توجه به نوع گوشیتان این دکمهها را برای چند ثانیه بطور همزمان فشار دهید و نگه دارید. در صورت درست انجام دادن اینکار وارد وضعیت ریکاوری خواهید شد.
- در بعضی از سریهای موبایل چنین گزینهای در منوی ریکاوری مود وجود ندارد. در این حالت گزینه recovery mode یا recovery را انتخاب کرده و سپس گزینه wipe data/factory reset را انتخاب میکنیم.
- برای حرکت بین گزینهها از دکمه افزایش یا کاهش صدا و برای انتخاب گزینه از دکمه پاور یا هوم (Home) استفاده کنید.
- در این صفحه گزینه wipe data/factory reset را پیدا کنید و آن را انتخاب کنید.
- در صفحه جدیدی که باز میشود از شما سوال میپرسد که آیا میخواهید گوشی را فلش کنید. گزینه yes را انتخاب کنید.
- حالا فقط باید منتظر بمانید تا گوشی فلش شود.
- پس از اتمام فلش شدن گوشی صفحهای ظاهر میشود که باید در آن صفحه گزینه Reboot system now را انتخاب کنید و برای مدتی صبر کنید تا گوشی ریبوت شود.
فلش کردن رام در گوشی های سامسونگ با نرم افزار Odin
Odin یک نرمافزار تحت ویندوز است که توسط سامسونگ و به منظور فلش کردن دستگاههای اندرویدی ارایه شده است. برای نصب رام در گوشیهای سامسونگ با نرم افزار Odin شما باید این نرم افزار و رام متناسب با گوشیتان را دانلود کنید.
برای فلش کردن گوشی با Odine باید مراحل زیر را انجام دهید:
- از وب سایت https://odindownload.com/ آخرین نسخه Odine را دانلود کنید و از حالت فشرده خارج کنید. (برنامه پرتابل میباشد بنابراین نیازی به نصب نیست)
- در این مرحله باید فایل فلش یا همان رام متناسب با گوشی برای استفاده در Odin را بیابید.
- باید مطمئن باشید که رامی که دانلود میکنید دقیقا برای گوشی شماست. نام و مدل گوشی یا تبلت خود را بصورت کامل جستجو کنید و مطمئن شوید که فایلی که دانلود میکنید دقیقا مخصوص همین مدل باشد. از فایلهای مشابه استفاده نکنید و اگر فایل مرتبط را نیافتید به هیچ وجه دستگاه را فلش نکنید.
- وارد فولدر برنامه Odin شده و فایل exe را اجرا کنید.
- گوشی را خاموش کنید. سپس مجددا آن را در حالت Download mode راهاندازی کنید. (همانند حالت Recovery mode نیازمند فشردن چند کلید ترکیبی است که بنابر مدل گوشیتان میتوانید از اینترنت این کلیدهای ترکیبی را بیابید (در گوشیهای سامسونگ: کلید کاهش صدا+پاور+هوم یا در صورت نداشتن کلید هوم فقط کلید کاهش صدا+پاور را برای چند ثانیه فشار دهید و نگه دارید))
- نرم افزار Odin را اجرا کرده و گوشی را با USBبه کامپیوتر خود وصل کنید با اتصال گوشی به کامپیوتر ID:COM به رنگ زرد یا آبی هایلایت میشود.
ROM ها دو نوع هستند یا بصورت تک فایل و یا شامل چند فایل میباشند. اگر رام دارای یک فایل باشد آن را در قسمت AP قرار دهید سپس تنها Auto Reboot و F.Reset Time را در قسمت Option علامت زده وStart را بزنید.
اما اگر که ROM دارای چند فایل باشد:
فایل BL یا BootLoader این فایل را در قسمت BL قرار دهید. Bootloader یک قطعه کد است که قبل از راهاندازی سیستم عامل اندروید اجرا میشود این قطعه کد برای هر مدل گوشی و تبلت منحصر به فرد است.
فایل AP یا PDA : این فایل را در قسمت AP قرار دهید. این فایل شامل فایلهای اصلی سیستم عامل اندروید است و حجم بالایی نسبت به بقیه فایلها دارد.
Modem : این فایل را در قسمت CP قرار دهید. این بخش از رام وظایف مخابراتی دستگاه را بر عهده دارد و روی آنتندهی ، ارسال و دریافت پیام و دیتا ، GPS و… تاثیر دارد.
فایل CSC : این فایل را نیز در قسمت CSC قرار دهید. این قسمت از ROM حاوی اطلاعات ، برنامهها و تنظیمات و … مرتبط با کشورها و یا اپراتورها است.
در نهایت مجددا همانند حالت تک فایل Auto Reboot و F.Reset Time را در قسمت Option علامت زده و Start را بزنید.
- در این مرحله پروسه فلش کردن گوشی آغاز میشود. مدتی طول میکشد تا دادهها انتقال پیدا کنند. میتوانید فایلهای فلش شده را در فیلد Log یا Message مشاهده کنید.
- در نهایت با صفحهای به شکل زیر مواجه خواهید شد که نشاندهنده اتمام کار فلش کردن است.
در نهایت مجددا تاکید میشود حتما نسخه رام متناسب با گوشی خود را تهیه کنید و بعد فرایند فلش کردن را آغاز کنید.