همه تلفنهای هوشمند امروزی، از فناوری NFC استفاده میکنند؛ چه شما متوجه این موضوع شده باشید و چه همه چیز در پس زمینه اتفاق بیفتد! البته نگران نباشید؛ زیرا NFC از کمترین میزان باتری و قدرت پردازش پردازنده استفاده میکند و در عین حال، امکانات بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد.
NFC مخفف عبارت “Near Field Communication” بوده و همانطور که از نامش پیداست، ارتباط کوتاه برد میان دستگاههای سازگار را فراهم میکند. برای این کار، حداقل به دو دستگاه (اولی به عنوان فرستنده و دومی برای دریافت سیگنال) نیاز است.
در این مقاله از مجله تکنولوژی ایده آل تک قصد داریم به صورت مفصل به بررسی NFC و کاربردهای آن در دستگاههای مختلف، از جمله تلفنهای همراه بپردازیم. اگر شما هم کنجکاو شدهاید تا درباره این تکنولوژی بیشتر بدانید، حتما تا پایان با ما همراه باشید.
NFC چیست؟
به بیانی ساده، NFC یک فناوری است که به دستگاههای مختلف، اجازه میدهد با دستگاهی دیگر در نزدیکی خود، تعامل داشته باشند. این تکنولوژی در شعاع ۴ سانتیمتری کار میکند. در حقیقت، NFC یک ارتباط بیسیم میان دو دستگاه نزدیک به هم، برقرار مینماید. در این شرایط، هر دو دستگاه، قادر به دریافت و ارسال اطلاعات خواهند بود.
به عبارت دیگر NFC مجموعه ای از پروتکل های ارتباطی است که دو دستگاه الکترونیکی را فعال میکنند که یکی از آنها معمولا یک دستگاه قابل حمل مانند گوشی هوشمند است.
در تکنولوژی NFC دو نوع دستگاه وجود دارد که یکی اکتیو و دیگری پسیو است. دستگاه اکتیو برای کار کردن احتیاج به برق دارد ولی دستگاه پسیو یعنی تا زمانی که نیازی به آن نباشد، احتیاج به برق ندارد. در تکنولوژی NFC، گوشی موبایل به دلیل وجود باتری، یک دستگاه اکتیو محسوب میشود.
NFC در موبایل چیست؟
این تکنولوژی امروزه تقریبا در تمام دستگاههای اندروید فعال است و به کاربران امکان میدهد دادههای روی موبایل خود را مبادله کنند. همانطور که اشاره شد، NFC در شعاع ۴ سانتیمتری کار میکند؛ بنابراین برای انتقال دادهها از طریق این فناوری، باید به یک دستگاه دیگر نزدیک شوید.
NFC همچنین میتواند جزئیات کارت اتاق هتل یا کارت اتوبوس شما را ذخیره کند. Near Field Technology به کاربران کمک میکند تا در سریعترین زمان ممکن، نسبت به انتقال دادهها، انتقال پول و پرداختهای آنلاین اقدام کنند. البته توجه داشته باشید که NFC فقط در فواصل بسیار نزدیک کار میکند؛ بنابراین برای پرداختهای از راه دور یا هر کار دیگری که خارج از محدوده ۴ سانتیمتری باشد، هیچ کاربردی ندارد.
از کجا بفهمیم گوشی NFC دارد؟
همانطور که اشاره شد، بسیاری از تلفنهای هوشمند امروزی، از فناوری NFC پشتیبانی میکنند. با این حال، با انجام مراحل زیر، میتوانید مطمئن شوید که تلفن همراه شما NFC دارد یا خیر:
- وارد قسمت Setting یا تنظیمات تلفن همراه خود شوید.
- در باکس جستجو، عبارت “NFC” یا “Near Field Communication” را تایپ کنید.
- اگر در صفحه جدید، اطلاعاتی را مشاهده کردید، نشان میدهد که تلفن همراه شما از NFC پشتیبانی میکند.
کاربرد NFC در چه زمینه هایی است؟
حال که با ماهیت NFC آشنا شدیم، نوبت به بررسی کاربردهای این فناوری در دستگاههای مختلف میرسد. اگرچه NFC به صورت گسترده در تلفنهای همراه مورد استفاده قرار میگیرد، با این حال در هدفون، تلویزیون و … نیز فایدههای فراوانی دارد.
کاربرد NFC در موبایل
NFC بیش از یک دهه است که در گوشیهای همراه مورد استفاده قرار میگیرد. البته برخی از استفادههایی که قبلا از این تکنولوژی میشد، امروزه دیگر عملا از رده خارج شدهاند. با این وجود، همچنان نمیتوان از نقش پررنگ NFC در تلفنهای همراه صرف نظر کرد.
استفاده از NFC به منظور پرداخت الکترونیکی و بیسیم
متداولترین استفادهای که کاربران تلفن همراه از NFC دارند، به پرداختهای الکترونیکی و بیسیم مربوط میشود. خدمات پیشروی پرداخت از جمله Google Play و Apple Pay و Samsung Pay از NFC برای پرداختهای غیرنقدی در چندین کشور جهان، استفاده میکنند. در همه این سرویسها، تنها کاری که کاربر باید انجام دهد، این است که کارت یا کارتهای بانکی خود را به برنامه، اضافه کند.
تصور کنید که در حال خرید از یک فروشگاه هستید که به دستگاههای پرداخت NFC مجهز شده است. در این شرایط و برای پرداخت مبلغ خرید خود، تنها کافیست تلفن همراه خود را در فاصله ۴ سانتیمتری دستگاه قرار دهید تا کیف پول دیجیتال شما و مبلغ قابل پرداخت، روی صفحه نمایش تلفن همراه، به نمایش دربیاید. در این شرایط، تنها کافیست عملیات پرداخت را تایید کنید تا بدون هیچ دردسر و در کمترین زمان ممکن، خریدتان نهایی شود!
استفاده از NFC برای انتقال تصاویر
البته در سال ۲۰۲۱ دیگر کسی از NFC برای انتقال تصاویر و فایلهای چند رسانهای استفاده نمیکند؛ زیرا روشهای بسیار بهتری برای این کارها وجود دارند! با این حال، انتقال تصاویر همچنان یکی از کاربردهای این تکنولوژی محسوب میشود. این انتقال معمولا میان یک دوربین عکاسی دیجیتال و گوشی موبایل، صورت میگیرد.
برای انجام این کار، به پیشنیازهای زیر نیاز دارید:
- عملکرد NFC باید در دستگاه تلفن همراه شما فعال باشد.
- تلفن همراه شما نباید در وضعیت قفل صفحه نمایش (Lock Screen) قرار داشته باشد.
- آخرین نسخه برنامه Imaging Edge Mobile باید در تلفن همراه شما نصب شده باشد.
- تنها فیلمهای ضبط شده با فرمت MP4 قابلیت انتقال از طریق NFC را دارند.
در صورتی که تمام پیشنیازهای اشاره شده را فراهم کردهاید، از طریق مراحل زیر، میتوانید عکس یا عکسهای خود را از دوربینهای دیجیتال، به تلفن همراه هوشمند خود، انتقال دهید:
- عکسی که قصد ارسال آن به تلفن همراه را دارید، در دوربین خود انتخاب کنید.
- گوشی موبایل را برای یک الی دو ثانیه به دوربین نزدیک کنید تا برنامه Imaging Edge Mobile باز شود.
- ارسال تصویر به صورت اتوماتیک آغاز میشود.
نکته: اندازه تصویر ارسال شده به تلفن همراه، قابل تغییر است. برای این کار، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- اپلیکیشن Imaging Edge Mobile را در تلفن همراه خود باز کنید.
- وارد قسمت Setting شوید.
- گزینه “Copy Image Size” را انتخاب کنید.
- یکی از گزینههای Original یا ۲M یا VGA را انتخاب کنید.
نکته: تصاویر ارسال شده با این روش، در پوشه “Imaging Edge Mobile” ذخیره میشوند. ممکن است برخی از عکسها، در صفحه نمایش تلفن همراه شما قابل نمایش نباشند.
استفاده از NFC برای چاپ مستقیم از موبایل
برای چاپ مستقیم تصاویر از موبایل، نیاز به پیش نیازهای زیر دارید:
- یک تلفن همراه که از فناوریهای Wi-Fi Direct و NFC پشتیبانی کند.
- یک پرینتر که از فناوریهای Wi-Fi Direct و NFC پشتیبانی کند.
- نرم افزار مخصوص پرینت (بسته به مدل پرینتر) روی تلفن همراه.
به عنوان مثال، اگر از پرینترهای سامسونگ استفاده میکنید، باید اپلیکیشن “Samsung MobilePrint” را روی تلفن همراه خود نصب کرده باشید.
برای شروع، مطمئن شوید که ویژگیهای Wi-Fi Direct و NFC در تلفن همراه و Wi-Fi Direct در پرینتر، فعال شده باشند. سپس، تلفن همراه را به تگ NFC در پرینتر، نزدیک کنید. بعد از چند ثانیه، برنامه Samsung MobilePrin به طور اتوماتیک، راهاندازی میشود.
در این مرحله، عکس مورد نظر خود را انتخاب کرده و برای تغییر گزینههای پرینت، روی آیکون
کاربرد NFC در هدفون
اگرچه امروزه برای اتصال هدفون به تلفنهای همراه، از بلوتوث استفاده میشود، اما این روش آنچنان که باید و شاید، سریع نیست. اینجاست که میتوانید روی NFC به عنوان یک راهحل فوری و البته با ضریب اطمینان بالا حساب کنید. البته فراموش نکنید که این فناوری برای اتصال هدفون، همچنان به بلوتوث نیاز دارد!
نکته: در این روش، تلفن همراه شما تمام اطلاعات لازم برای هماهنگسازی را از طریق NFC دریافت میکند. این درحالیست که وظیفه انتقال صدا میان گوشی و هدفون، همچنان برعهده بلوتوث خواهد بود.
در حال حاضر، بسیاری از هدفونها ساخت شرکت Sony از فناوری NFC پشتیبانی میکنند. به عنوان بهترین گزینه، میتوانیم به هدست WH-1000XM4 اشاره کنیم.
کاربرد NFC در تلویزیون
این روزها، بسیاری از تلویزیونهای هوشمند، از فناوری NFC پشتیبانی میکنند. در نتیجه، به سادگی میتوانید تلفن همراه خود را با این دستگاهها، جفت کنید. توجه داشته باشید که مراحل انجام این کار، در برندهای مختلف تلویزیون، متفاوت است. ما در ادامه، به بررسی اتصال تلویزیون سونی و گوشی هوشمند از طریق NFC خواهیم پرداخت.
قبل از هر چیز، باید مدل تلویزیون سونی خود را بدانید؛ زیرا مراحل اتصال تلویزیون هوشمند و گوشی موبایل از طریق NFC، در مدلهای مختلف، متفاوت خواهد بود. در صورتی که تلویزیون شما یکی از مدلهای زیر است، مراحلی که در ادامه معرفی میشوند را برای انجام این کار، دنبال کنید:
- KDL-42W706B/32W706B
- KDL-42W705B/32W705B
ابتدا قابلیت NFC را در تلفن همراه خود فعال کرده و سپس آن را به مدت ۲ ثانیه، در نزدیکی علامت یا تگ NFC که روی تلویزیون هوشمند سونی مشاهده میکنید، نگه دارید. اکنون باید پیغام راهاندازی NFC را روی صفحه نمایش تلویزیون هوشمند خود مشاهده کنید.
در صورتی که از هر کدام از دیگر مدلهای تلویزیون Sony استفاده میکنید، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- تلویزیون را روشن کرده و دکمه HOME را روی کنترل فشار دهید.
- وارد Setting شده و گزینه “One-touch Remote Control Setup” را انتخاب کنید.
- به دنبال گزینه “Register” باشید.
- دستورالعملهای روی صفحه نمایش را دنبال کنید.
- اکنون قابلیت NFC را روی تلفن همراه خود فعال کنید.
- مطمئن شوید که تلفن همراه شما قفل نباشد.
- اکنون تلفن همراه را در نزدیکی تگ NFC روی تلویزیون خود قرار دهید.
- در این مرحله، باید پیغام اتصال موفقیت آمیز را مشاهده نمایید.
کاربرد NFC در ایران
تا چندی قبل، NFC در ایران عملا کاربردهای زیادی نداشت. اما اخیرا اقداماتی در این زمینه صورت گرفتهاند و به نظر میرسد این تکنولوژی به زودی در کشورمان هم مورد استفاده قرار بگیرد. همانطور که اشاره شد، بهترین و مهمترین کاربرد NFC در پرداختهای آنلاین خود را نشان میدهد. خوشبختانه، در سال گذشته، چند بانک، قابلیت پرداخت از این طریق را در اختیار مشتریان خود قرار دادهاند.
جالب است بدانید در حال حاضر، حدود ۴۴۰ هزار دستگاه پایانه فروشگاهی به تکنولوژی NFC مجهز شده که از طریق آن، پرداخت با این دستگاهها، بدون نیاز به کارت بانکی قابل انجام خواهد بود.
کلام پایانی
NFC اگرچه امکانات و ویژگیهای زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهد؛ اما در سطح جهانی از آن، به عنوان یک تکنولوژی برای پرداخت سریع و آنلاین یاد میکنند. خوشبختانه این خدمات در کشورمان هم در حال گسترش هستند. به همین دلیل، در این مقاله، سعی کردیم شما را با NFC و کاربردهای آن، بیشتر آشنا کنیم.
در صورتی که همچنان در ارتباط با این تکنولوژی سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
سوالات متداول
ابتدا باید نرم افزار پرداخت یکی از بانکها یا شرکتهای مطرح را روی تلفن همراه خود نصب کرده و کارت یا کارتهای خود را در آن وارد کنید. سپس و در زمان پرداخت، کافیست تلفن همراه خود را نزدیک یکی از پایانههای مخصوص این شرکتها قرار دهید تا اطلاعات پرداخت روی صفحه نمایش تلفن همراه ظاهر شوند. با تایید عملیات، مبلغ مورد نظر پرداخت میشود.
تلفنهای همراه، پرینترها، تلویزیونهای هوشمند، هدفونها، پایانههای مخصوص و … از جمله دستگاههایی هستند که میتوانند از خدمات NFC استفاده کنند.
در مواردی مانند اتصال هدفون به تلفن همراه، باید بلوتوث روشن باشد؛ زیرا صدا همچنان از طریق بلوتوث منتقل میشود و NFC تنها اطلاعات همگامسازی را انتقال میدهد.
خیر . خوشبختانه NFC کمترین میزان استفاده از باتری تلفن همراه را دارد.