کابل HDMI چیست ؟ آشنایی با مکانیزم و انواع مختلف HDMI

با اینکه کابل HDMI مدت‌هاست که به یک استاندارد برای پخش ویدئو بر روی صفحات نمایش تبدیل شده است؛ اما بسیاری از افراد هنوز نمی‌دانند که HDMI چیست ؟ این استاندارد را می‌توان در تلویزیون‌ها ، رایانه‌ها ، کنسول‌های بازی ، گیرنده های A / V و … یافت . با این حجم وسیع از کاربردی که این کابل پیدا کرده است؛ جای تعجب است که هنوز هم با این سوال مواجه می‌شویم که : HDMI چیست ؟

در این مقاله از ایده آل تکنولوژی به بررسی کامل کابل HDMI خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید. به طور خلاصه می‌توان کابل HDMI را اینگونه تعریف کرد:

HDMI استانداردی برای انتقال دیجیتالی داده‌های صوتی و تصویری فشرده نشده است که در ابتدا برای جایگزینی استانداردهای آنالوگ قبل از آن ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفت.

اگر شما هم مانند ما با این تعریف، نتواستید جواب سوالات خود را در زمینه کابل اچ دی ام آی به دست بیاورید؛ ناامید نشویدک. بیایید قدم به قدم جلو رفته و با این کابل مفید و کاربردی آشنا شویم:

تاریخچه HDMI

تاریخچه کابل HDMI

روزهای تولید کابل HDMI به اوایل سال 2002 باز می‌گردند؛ زمانی که بنیانگذاران استاندارد؛ مشغول کار بر روی اولین نسخه آن یعنی HDMI 1.0  بودند. در ابتدا هدف از ساخت کابل HDMI ، ایجاد یک استاندارد جدید بود که بتواند با DVI ( یک استاندارد قدیمی برای انتقال صرفا ویدئو که در بسیاری از مانیتورهای آن زمان موجود بود ) سازگار باشد. کسانی که مشغول کار بر روی HDMI بودند؛ مخترعین ناشناخته و گمنامی نبودند. آنها گروهی از شرکت‌های بین المللی بودند که می‌خواستند استاندارد جدیدی را جهت استفاده در  چند دهه آینده و برای انتقال ویدیو و صدا ایجاد کنند. در میان این شرکت‌ها اسامی آشنایی همچون پاناسونیک ، فیلیپس ، سونی ، توشیبا ، RCA و چند شرکت بزرگ دیگر نیز دیده می‌شدند.

اهداف دیگری نیز در ساخت HDMI در نظر گرفته شده بودند؛ به عنوان مثال بنیانگذاران می‌خواستند این فناوری نسبتاً کوچک باشد و سازگاری صوتی را اضافه کند (تا استفاده از آن را برای مصرف کنندگان راحت‌تر شود ) . بلافاصله پس از تدوین استاندارد، اولین مرکز تست مجاز HDMI در سال 2003 افتتاح شد  و در سال 2004 مرکز دیگری نیز در ژاپن شروع به تولید این کابل‌ها نمود. جالب است بدانید در همان سال 2004، بیش از 5 میلیون کابل HDMI در سراسر جهان فروخته شد.

HDMI به چه معنی است ؟

HDMI مخفف عبارت ” High-Definition Multimedia Interface ” می‌باشد . این عبارت در لغت به معنی رابط چند رسانه‌ای با کیفیت بالا می‌باشد. در رابطه با HDMI همینقدر بدانید که یک استاندارد برای ارائه تصویر و صدا با بالانرین کیفیت و وضوح می‌باشد. امروزه این کابل‌ها را با شماره‌هایی که در دنباله اسمشان می‌آید؛ می‌شناسند ( برای مثال HDMI 2 ، HDMI 1 و … ) مشخص است که هرچقدر که عدد کنار HDMI بالاتر برود؛ به معنی جدیدتر بودن آن می‌باشد.

ویژگی‌ های کابل HDMI : مزیت های HDMI کدامند ؟

کابل اچ دی ام آی چیست

 

استاندارد اچ دی ام آی نسبت به موارد قبل از خود، چندین مزیت بزرگ دارد : این کابل می‌تواند به صورت همزمان صدا و تصویر را انتقال دهد و این ویژگی یک امتیاز بزرگ در مقایسه با استانداردهایی بود که فقط یکی از این دو را منتقل می‌کردند. اما نتیجه این مزیت چه بود ؟ مصرف کننده‌ای با توان مالی پایین که تنها می‌خواهد بر روی صفحه تلویزیون خود فیلم ببیند؛ تنها یک کابل خریداری خواهد کرد و نیاز به پرداخت مبالغ بالا نیز ندارد.

این کابل در نسخه‌های جدید خود بسیار پیشرفته‌تر نیز شده است و قابلیت‌های مختلفی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. برای مثال، HDMI اخیرا می‌تواند فایل‌های سه بعدی را نیز انتقال دهد( این ویژگی برای کسانی که به دنبال راه اندازی یک سینمای خانگی سه بعدی می‌باشند؛ بسیار مفید است ).

توجه داشته باشید که HDMI یک استاندارد انتقال داده است و دارای اتصالات متفاوتی است. به عنوان مثال ، اتصالات Mini HDMI و Micro HDMI نیز وجود دارند که بعضی اوقات در دستگاه‌هایی مانند دوربین فیلمبرداری ، لپ تاپ یا تبلت استفاده می‌شوند.

 آشنایی نسخه‌های مختلف HDMI 

نسخه های HDMI

همانطور که گفته شد؛ استاندارد HDMI از زمان تولدش تا به امروز، بارها و بارها به روز رسانی شده و نسخه‌های جدیدی از آن روانه بازار شده‌اند. در ادامه به بررسی انواع استانداردهای HDMI خواهیم پرداخت :

HDMI 1.0

در 9 دسامبر 2002 رسماً منتشر شد و توانست سیگنال ویدئویی دیجیتال و حداکثر 8 کانال صوتی را انتقال دهد. این استاندارد در اصل فناوری DVR را با یک پشتیبانی صوتی ترکیب کرده بود. این استاندارد قادر به انتقال اطلاعات با حداکثر 4.95 گیگابایت در ثانیه بود ( این بدان معنی است که می‌توانستید ویدئو را با رزولوشن 1080p و 60 فریم در ثانیه انتقال دهید.)

HDMI 1.1

در می سال 2004 منتشر شد و پیشتیبانی از DVD-Audio و همچنین چند ترفند کوچک در ساختار الکتریکی را به این استاندارد اضافه نمود.

HDMI 1.2

نسخه بعدی استاندارد HDMI بود و در آگوست 2005 معرفی شد. با اینکه تنها چند ماه بعد از HDMI 1.1 روانه بازار شد؛ اما توانست تغییراتی اساسی را در استاندارد HDMI  به وجود بیاورد. از جمله این تغییرات می‌توان به : افزودن پشتیبانی بسیار بهتر برای رایانه‌های شخصی با پشتیبانی از منابع کم ولتاژ مانند PCI Express.

HDMI 1.3

در ژوئن 2006 منتشر شد و پهنای باند یک لینک HDMI را به 10.2 گیگابیت در ثانیه افزایش داد. HDMI 1.3 همچنین پشتیبانی از وضوح رنگ 10 بیتی ، 12 بیتی و 16 بیتی در هر کانال را به همراه داشت و کانکتور جدید HDMI Type C یا mini-HDMI را معرفی کرد.

HDMI 1.4

HDMI 1.4 در ماه می 2009 معرفی شد و با اضافه کردن چند ویژگی جدید به این استاندراد؛ کابل اچ دی ام آی را بسیار متنوع‌تر نمود. به عنوان مثال این نسخه می‌تواند یک کانال اترنت ایجاد کند که کاربر توسط آن، به اشتراک کانکشن اینترنت در میان ابزارهای مختلف بپردازد. به عنوان یک ویژگی بهتر و کاربردی‌تر که در این نسخه به استاندارد HDMI اضافه شده بود؛ می‌توانیم به پشتیبانی از رزولوشن های 4K با سرعت 30Hz اشاره نماییم.

HDMI 2.0

HDMI 2.0 اولین تغییر عمده نسخه از زمان انتشار HDMI بودy با این حال، به سختی می‌توانید استدلال کنید که HDMI به نسخه اصلی و امروزی آن نزدیک شده است. HDMI 2.0 در سپتامبر 2013 منتشر شد و پهنای باند را به 18 گیگابیت بر ثانیه افزایش داد که باعث شد بتواند از نرخ تازه سازی 60 هرتز با رزولوشن 4K پشتیبانی نماید. HDMI 2.0 همچنین تا 32 کانال صوتی پشتیبانی را اضافه کرده است. HDMI 2.0a در سال 2015 عرضه شد و پشتیبانی از فناوری HDR را نیز به این استاندارد اضافه نمود.

افزودن HDR  برای توسطه دهندگان استاندارد HDMI بسیار مهم بود. این وِیژگی که مخفف High Dynamic Range می‎باشد باعث می‌شود تا تصاویر با وضوح و دقت بیشتری بر روی صفحه نمایش، نشان داده شوند. البته برای استفاده از این قابلیت، شما نیاز به یک تلویزیون دارید که به صورت همزمان هم از HDR  و هم از استاندارد HDMI 2.0 پشتیبانی نماید.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 جدیدترین و بزرگترین نسخه HDMI است و در نوامبر 2017 عرضه شد. این نسخه از پهنای باند 48 گیگابیت بر ثانیه و رزولوشن 10K گسترده در 120Hz پشتیبانی می‌کند. البته به چند سال زمان نیاز است تا این نسخه بتواند به صورت انبوده مورد استفاده قرار بگیرد؛ زیرا برای استفاده از آن، نیاز به یک کابل HDMI جدود و متفاوت با نمونه‌های قبلی می‌باشد. همچنین هنوز هیچ نمایشگری نتوانسته است خود را با این استاندارد وقف دهد.

HDMI ARC چیست؟

HDMI ARC

بسیاری از مجموعه‌های سینمای خانگی از بلندگوهای تلویزیون استفاده نمی‌کنند و در عوض، از یک سیستم بلندگو جداگانه برای بهبود صدا بهره می‌گیرند. اینجا ممکناست یک مشکل پیش بیاید: اگر تلویزیون هوشمند شما صدا را از طریق یک سیستم صوتی خارجی پخش می‌کند ( دقت کنید در این حالت صدا نه در تلویزیون بلکه در یک دستگاه جانبی تولید می‌شود ) چگونه می‌توان صدای تولید شده در آن منبع خارجی را نیز از طریق HDMI منتقل و پخش نمود ؟ HDMI ARC این مشکل را به خوبی حل می‌کند:

با استفاده ازHDMI ARC شما می‌توانید یک کابل HDMI بین گیرنده صوتی / تصویری و تلویزیون خود داشته باشید و هنوز هم از بلندگوهای متصل به آن گیرنده استفاده کنید؛  حتی هنگام پخش محتوا به طور مستقیم از تلویزیون! به عنوان مثال، شما می‌توانید تمام کنسول‌های بازی، دستگاه‌های پخش و غیره را به طور مستقیم به تلویزیون وصل کرده و سپس درگاه HDMI ARC را به یک نوار صدا وصل کنید. این قابلیت به شما امکان می‌دهد؛ هنگام استفاده از تمام دستگاه‌های خود، صدای صوتی با کیفیت بالا را بشنوید.

البته باید بدانید که این قابلیت هنوز به صورت گسترده پشتیبانی نمی‌شود و شما ممکن است در پاره‌ای از مواقع نتوانید از آن استفاده نمایید.

مقایسه HDMI  با یک استاندار مشابه 

HDMI  تنها استانداردی نیست که به انتقال همزمان صدا و تصویر پرداخته است. به عنوان یکی از رقیبان این استاندارد، می‌توان به DisplayPort اشاره کرد. اما به نظر شما کدام یک از این دو استادارد در وضعیت مطلوب‌تر و بهتری قرار دارند ؟

آخرین نسخه از استاندارد DisplayPort در حال حاضر DisplayPort 1.4 است که از رزولوشن 8K در 60Hz و HDR پشتیبانی می‌کند. البته این استاندارد در صفحه نمایش کامپیوترها بسیار بیشتر از تلویزیون‌ها استفاده می‌شود؛ البته دلیل خوب و قانع کننده‌ای نیز برای این موضوع وجود دارد : این استاندارد از فناوری‌هایی مانند FreeSync AMD و G-Sync Nvidia پشتیبانی می‌کند که به ایجاد یک تجربه بازی عالی و بدون گیر کردن یا سایر اختلالات تصویری کمک می‌کنند.

HDMI VS DISPAYPORT

متأسفانه تولید کنندگان معدودی از DisplayPort 1.4 استفاده می‌کنند و بسیاری از آنها در DisplayPort 1.2 گیر کرده اند. بنابراین اگر قرار است بین HDMI 2.0 و DisplayPort 1.2 یکی را انتخاب کنید؛ بهتر است سراغ HDMI بروید؛ زیرا HDMI از HDR پشتیبانی می‌کند. البته در صورتی که یک گیمر حرفه‌ای هستید و به DisplayPort 1.4 دسترسی دارید؛ بهتر است استفاده از HDMI را فراموش کنید.

آیا می توانید DisplayPort و USB-C را به HDMI تبدیل کنید؟

خوشبختانه ، شما می‌توانید اکثر سیگنال‌های نمایش دیجیتال را به HDMI تبدیل کنید ( برای مثال، اتصال به صفحه نمایش HDMI از طریق DisplayPort در لپ تاپ شما بسیار آسان است ). آداپتورهای زیادی برای تبدیل به HDMI وجود دارد نسبتاً ارزان نیز می‌باشند. به عنوان مثال یک آداپتور ساده برای تبدیل DisplayPort به HDMI وجود دارد. امکان تبدیل از USB-C و Thunderbolt 3 با طیف وسیعی از آداپتورهای USB-C به HDMI یا کابل‌ها نیز وجود دارد. تبدیل به HDMI از منبع DVI (یا بالعکس) به راحتی در یک کابل ساده انجام می‌شود؛ زیرا سیگنال‌ها از نظر الکتریکی یکسان هستند.

کلام پایانی 

در این مقاله به بررسی ویژگی‌های ساختاری HDMI پرداخته شد و بیشتر تاکید بر روی استاندارد HDMI بود. تقریبا اکثر افراد امروزه می‌دانند که از کابل HDMI برای انتقال صدا و تصویر بر روی صفحه تلویزیون استفاده می‌شود ( که البته این تنها یکی از کاربردهای این کابل محبوب می‌باشد ) ؛ اما معنی و مفهوم HDMI هنوز هم برای بسیاری از افراد نشناخته باقی مانده است. امیدوارم به خواندن این مقاله تا حد زیادی بتوانید به این سوال پاسخ دهید : کابل HDMI چیست ؟

امتیازی به این نوشته بدهید
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
//