مادربرد یکی از مهمترین سختافزارهای کامپیوتر به شمار میرود. مدل و مشخصات این سختافزار بر روی جعبه آن موجود است. اما اگر جعبه مادربرد گم شود یا دسترسی به آن امکانپذیر نباشد، باید از روشهای دیگری برای خواندن اطلاعات آن استفاده کنید.
امروز در ایده آل تک قصد داریم، روشهای مشاهده نام و مدل مادربورد کامپیوتر را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم. تا انتهای این با ما همراه باشید.
از کجا بفهمیم مادربرد ddr چند است
دانستن این موضوع که مادربرد ddr چند است، زمانی اهمیت پیدا می کند که قصد خرید یک قطعه سختافزاری جدید یا ارتقای سیستم کامپیوتر خود را داشته باشید. همچنین اگر می خواهید درایورهای افزار سیستم خود را آپدیت کنید، قبل از انجام هر کاری باید مدل مادربورد کامپیوتر را مشخص کرده و سازگاری سختافزاری قطعه جدید با قطعات قدیمی را مقایسه کنید.
اگر نمی دانید مادربورد چیست و چه کاری انجام می دهد، باید بگوییم که این قطعه، یکی از قطعات حیاتی کامپیوتر محسوب میشود.
تمام قطعات کامپیوتر یا به صورت مستقیم بر روی مادربورد نصب شده و یا به قطعات آن متصل میشوند. تمام اطلاعات از طریق مادربرد منتقل می شود و کیفیت کلی سیستم نیز به مشخصات مادربرد بستگی دارد.
اجزای مادربرد:
- تراشههای حافظه اصلی (رم) و جايگاه آن
- پردازنده و گير پردازنده
- تراشههای حافظه BIOS
- كمک پردازنده و جايگاه آن
- كليد های قطع و وصل و اتصال گرهای تنظيم
- محل اتصال كابلهاي برق
- محل اتصال صفحه كليد
- محل اتصال بلندگو
- محل قرارگيری ها يا اسلاتها
- باتری و محل اتصال آن
- قطعات الكترونيکی مثل خازن، كريستال، مقاومت، چيپ ست
به طور کلی، شما برای فهم این موضوع که مادربرد ddr چند است، میتوانید از ۳ روش زیر استفاده کنید.
استفاده از نرمافزار CPU Z
شما با نصب نرمافزار CPU Z، میتوانید اطلاعات سیستم خود را مشاهده کنید. این برنامه حجم کمی دارد و اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار میدهد. از سیستم شما نمایش می دهد.
بعد از نصب این برنامه، آن را باز کنید. بعد از کلیک بر روی برنامه، با این پیغام روی سیستم خود مواجه خواهید شد. بنابراین، باید صبر کنید تا برنامه به طور کامل بارگیری شود.
بعد از باز شدن کامل برنامه، با چنین صفحهای مواجه میشوید.
این صفحه دارای بخشهای مخنلفی است که هرکدام اطلاعات مختلفی را در اختیار شما قرار میدهند. به طور کلی، میتوانید اطلاعات کامل مربوط به CPU ،Cache ،Mainboard ،Memory ،SPD ،Graphic و Bench است. انتخاب هر تب یا زبانه، اطلاعات مفیدی از بخشهای مختلف سیستم کامپیوتری را به شما ارئه میدهد.
به عنوان مثال، در زبانه CPU، میانگین مصرف، مشخصات، دستورالعملها، سرعت هسته و اندازه حافظه نهان سطح ۲ نمایش داده میشود.
موارد مهم در این برگه شامل مقدار Max TDP است که نشاندهنده حداکثر دمای تولیدی پردازنده است. این موضوع، میتواند در انتخاب سیستم خنککننده به شما کمک کند.
گزینه Core Voltage نیز میزان ولتاژ هسته پردازنده سیستم را نمایش میدهد. بخش Stepping شماره نسخه معماری پردازنده و Revision نسخه بازبینی شده هسته پردازنده است. گزینههای Core Speed و Bus Speed به ترتیب نشاندهنده سرعت هسته و سرعت انتقال داده بین بخشهای مختلف پردازنده است.
تب مربوط به کش (Cache)، اطلاعات مربوط به حافظه پنهان موجود در بخش پردازنده (CPU) را در اختیار شما قرار میدهد.
اطلاعات موجود در تب Mainboard یا همان مادربرد، در هنگام به روزرسانی یا تعویض قطعات بسیار کمککننده است. این تب مواردی مانند سازنده مادربرد، نوع چیپست، BIOS و رابط گرافیکی را در برمیگیرد. مهمترین بخشهای این تب، گزینههای Chipset و LPCIO هستند که به ترتیب شامل چیپست به کار رفته در مادربرد و ورودی و خروجیهای پینهای آن است.
تب Memory نیز بسیار حائز اهمیت است زیرا اکثر افرادی که میخواهند کامپیوتر خود را ارتقا دهند، میزان حافظه آن را نیز مد نظر میگیرند. بیشتر اطلاعات موجود در این برگه، برای افرادی است که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند.
برای مثال، میتوان گفت که این اطلاعات در زمان اورکلاک کردن سیستم بسیار مفید است. در این قسمت همچنین، میزان رم و تعداد کانالهای آن از طریق گزینههای Size و Channel مشخص شدهاند.
در تب SPD نیز میتوانید اطلاعات مفیدی در مورد ماژولهای رم پیدا کنید.
باز کردن درب کیس و خواندن اطلاعات مربوط به مادربورد
یکی از راههای ساده برای پیدا کردن مدل مادربورد کامپیوتر، باز کردن درب کیس و خواندن اطلاعات مربوطه از روی آن است. اما همیشه کار به این سادگی نیست. برای مثال؛ ممکن است سیستم شما لپتاپ باشد که در این صورت باز کردن آن امکانپذیر نیست.
استفاده از دستورات CMD برای دیدن مدل مادربورد
بعضی از شما ممکن است، با بخش Command Prompt در سیستم کامپیوتری آشنا باشید. CMD ابزاری است که برای کار با برنامههای دستوری ویندوز، درون سیستم کامپیوتری قرار گرفته است.
شما از طریق دستورات CMD، میتوانید به سادگی اطلاعات کامل مادربورد و تمامی سخت افزارهای سیستم خود را به دست آورید. دستور WMIC، یک رابط کاربری مخصوص سیستم عامل ویندوز است که با استفاده از آن قادر خواهید بود، اطلاعات مربوط به مادربورد را به دست آورید.
برای استفاده از دستورات CMD، باید ابتدا کلید Windows+R را فشار داده و در کادر پنجره باز شده عبارت cmd را تایپ کنید.سپس با فشار دکمه Enter، دستورات CMD باز میشود. در مرحله بعد، دستور baseboard را وارد کنید، سپس با وارد کردن عبارت get، هر سوییچی که اطلاعات مربوط به آن را لازم دارید را بزنید.
اطلاعاتی از قبیل نام شرکت سازنده، نام و مدل مادربورد، شماره سریال و موارد دیگر در این بخش مشاهده است.