در میان عملکردهای مختلف یک رایانه، قالببندی یا فرمت فضاهای ذخیره سازی از جمله هارد دیسک ، یکی از مواردی است که کاربرد زیادی در میان کاربران دارد. درست مانند هر سیستم عامل دیگر موجود در بازار، ویندوز نیز تغییرات مختلفی را برای قالب بندی هارد درایوهای داخلی و قابل جابجایی ( از قبیل هارد اکسترنال ) ارائه می دهد. اگر ویندوز نتواند به هر دلیلی از طریق ” Disk Management ” و ” Window Explorer ” اقدام به فرمت کردن و پاک کردن اطلاعات هارد نماید؛ آنگاه استفاده از cmd بهترین راه حل ممکن خواهد بود.
بعد از خواندن این مقاله شما به راحتی میتوانید یک درایو از کامپیوتر خود را با استفاده از cmd فرمت کنید. پس توصیه میکنیم تا پایان با ایده آل تکنولوژی همراه باشید.
فهرست مطالب
دستور فرمت درایو در cmd
قبل از اینکه با دستور فرمت دیسک در cmd آشنا شویم؛ بهتر است ابتدا سراغ خود cmd رفته و یک نگاه گذرا و سریع به آن داشته باشیم . Command Prompt یا همان cmd یک نسخه گرافیکی از MS-DOS میباشد که میتوانیم با استفاده از محیط آن، دستوراتی را به ویندوز منتقل نماییم . سیستم عامل ویندوز این امکان را به شما میدهد که تنها با کلیک کردن و بدون نیاز به کد و تایپ دستورات با کامپیوتر خود کار کنید؛ اما کامپیوترهای قدیمی به این صورت نبودند. در زمانهای گذشته برای استفاده از کامپیوتر باید برای هر عمل، یک دستور مجزا تایپ میکردیم. cmd در ویندوز نماینده و به عبارتی بازمانده سیستم عاملهای قدیمی میباشد.
برای دسترسی به محیط Command Prompt باید ابتدا کلیدهای Win+R را به صورت همزمان بر روی صفحه کلید فشار داده و سپس عبارت cmd را تایپ کنید. یکی از دستوراتی که در cmd قرار داشته و کاربردهای زیادی نیز دارد، دستور فرمت دیسک میباشد که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت. با استفاده از این دستور میتواند عملیاتی از قبیل پاک کردن یا تغییر فضای ذخیره سازی را برای هارد دیسک داخلی سیستم، فلش مموری، هارد اکسترنال و سایر فضاهای ذخیره سازی را انجام دهید. البته به شرطی که Device مورد نظر توسط پسورد قفل نشده باشد.
فرمت هارد از طریق cmd
هارد دیسک سیستم شما، ممکن است پس از مدتی به دلیل اتفاقاتی از قبیل : نصب نرم افزارهای نامناسب، ویروسها، ضربه خوردن و یا پارگی دچار خرابی و اختلال شود. برای حفظ کیفیت هارد دیسک و همچنین بهبود عملکرد آن، به شدت توصیه میشود که حداقل یکبار در سال، آن را فرمت نمایید. برای فرمت کردن هارد دیسک از طریق cmd در ویندوز ۱۰ باید مطابق مراحل زیر جلو بروید:
- عبارت cmd را در نوار جستجوی Taskbar تایپ کرده و برنامه را به صورت administrator احرا نمایید
- عبارت ” diskpart ” را تایپ کرده و بعد از آن کلید Enter را فشار دهید
- عبارت ” List Disk ” را تایپ کرده و مجددا کلید Enter را فشار دهید
- در این مرحله هارد دیسک مورد نظر خود را انتخاب کنید ( از روی ظرفیت نوشته شده میتوانید تشخیص دهید که هارد مورد نظرتان در این لیست کدام است )
- بعد از انتخاب هارد ، عبارت ” Clean ” را انتخاب کنید ( با این کار تمام پارتیشنهای هارد شما پاک خواهند شد )
- برای ایجاد پارتیشنهای جدید، عبارت ” Create Partition Primary ” را انتخاب کرده و کلید Enter را فشار دهید
- اکنون با نوشتن عبارت ” “format fs=ntfs” ” نوع پارتیشن خود را تعیین کنید ( به جای ntfs میتوانید نوع دیگری از پارتیشنها از جمله fat32 را نیز وارد کنید )
- به پارتیشن خود با استفاده از حروف انگلیسی اسم دهید . یک حرف را تایپ کرده و کلید Enter را فشار دهید
- کار پارتیشن بندی و فرمت هارد دیسک شما با موفقیت به پایان رسید
آیا فایل های یک درایو فرمت شده قابل بازیابی هستند ؟
این سوال یکی از رایجترین سوالات کابران کامپیوتر است که به دفاعت در انجمنهای کامپیوتری پرسیده میشود و البته جواب روشن و واضحی هم دارد ” بله ! ریکاروی فایلهای یک هارد فرمت شده امکان پذیر است. بعد از اینکه شما فایلها را از هارد پاک میکنید؛ فقط جدول آدرس آنها را پاک کردهاید؛ تا زمانی که فایل جدیدی را در آدرس فایلهایی که پاک کردهاید ذخیره نکنید؛ فایلهای حذف شده قابل دسترسی و بازیابی خواهند بود.
نکته : در صورتی که یک سیستم عامل جدید نصب کنید؛ فایلهایی که قبلا از سیستم خود پاک کردهاید؛ برای همیشه از دسترس شما خارج خواهند شد.
راههای مختلفی برای بازگرداندن فایلهای حذف یا فرمت شده وجود دارند که برخی از آنها نیاز به دانش کامپیوتری بیشتری دارند. البته نگران نباشید؛ زیرا با اندکی جستجو در اینترنت میتوانید یک نرم افزار بازیابی اطلاعات مناسب پیدا کرده و به کمک آن، برخی از فایلهای حذف شده از رایانه خود را بازیابی کنید.