V-Sync چیست و در چه مواردی کاربرد دارد ؟
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که هنگام بازی بر روی کامپیوتر شخصی تان تصاویر بر روی مانیتور تکه تکه و بریده بریده بشوند ؟ یا به طور مثال صفحه نمایش براق شود ؟ معمولا در این مواقع حدس شما این است که مشکل از کارت گرافیک سیستم شماست که نمی تواند خود را به سطح مورد نیاز بازی در حال اجرا برساند . ولی به این فکر کرده اید که ممکن است ایراد از مانیتور سیستم شما باشد ؟
دلیل این اتفاق چیست؟
اکثر کارت گرافیک های مدرن از دو شرکت اصلی تولید کننده کارت گرافیک یعنی AMD و Nvidia بازی های کامپیوتری را با سرعت 120HZ یا 120 فریم بر ثانیه و بیشتر اجرا می کنند . این در حالی است که بیشتر مانیتور ها محتوا را حدکثر با سرعت 60HZ نمایش می دهند و این دقیقا همان جایی است که مشکل شروع می شود .
هنگامی که خروجی کارت گرافیک شما بیش از مقداری باشد که مانیتور می تواند پردازش کند ، شما بر روی مانیتور خود به جای یک فریم کامل ، شاهد بارگذاری دو فریم به صورت همزمان خواهید بود . این اتفاق باعث پاره شدن یا به اصطلاح بریده شدن تصویر بر روی مانیتور می شود .
هرچند که این بریده شدن تنها در کسری از ثانیه اتفاق می افتد ، اما با این حال ، از زمان ظهور کارت گرافیک های قدرتمند و مدرن ، گیمر های حرفه ای و حتی کاربران معمولی کامپیوتر را دچار دردسر کرده است . اما هر مشکلی راه حلی دارد ، و اینجاست که یک ترفند گرافیکی ویژه وارد عمل می شود . علاوه بر این برای رفع تاخیر در گیم ها تلویزیون های بدون تاخیر و کاربردی بسیار اهمیت دارند که گیمرها لازم است به آن توجه داشته باشند.
V-Sync وارد می شود
V-Sync یا همان همگام سازی عمودی ،کارت گرافیک شما را مجبور می کند که سرعت خود را پایین بیاورد و خود را با مانیتور هماهنگ کند . زمانی که این هماهنگی ایجاد شد ، تنها یک فریم بر روی مانیتور به نمایش در می آید و از بریدگی یا پاره شدن تصویر جلوگیری می شود . گیمر های حرفه ای V-Sync را یک نعمت بزرگ می دانند که در بازی های کامپیوتری محبوب به راحتی قابل دسترس است .
همانطور که عرض کردیم V-Sync با اکثر بازی های محبوب به خوبی کار می کند ، اما مواقعی وجود دارد که استفاده نکردن از آن بیشتر توصیه می شود تا به کار بردن آن . با افزایش محبوبیت بازی هایی مانند تک تیرانداز ها و به طور کلی بازی هایی که به گرافیک بالایی نیاز دارند ، گاها با صحنه هایی رو به رو هستیم که به طور همزمان چندین Object بر روی صفحه نمایش در حال حرکت هستند ، و این صحنه ها باعث می شوند که سرعت کارت گرافیک ، از سرعت نمایش فریم ها در صفحه نمایش کمتر شود . اکنون می بینیم در حالی که کارت گرافیک مشغول پردازش فریم بعدی است ، مانتیتور در حال نمایش فریم قبلی به سر می برد . در این گونه مواقع شما با تاخیر در صفحه نمایش مواجه خواهید شد که به مراتب بدتر از بریده شدن تصویر است .
در واقع تلاشی که V-Sync برای رفع مشکل بریده شدن تصویر می کند ، منجر به مشکل بزرگتری می شود .
حال ما در بین دو اتفاق بد گیر کرده ایم ، خاموش کردن V-Sync و مشکل بریدگی تصویر و یا روشن کردن V-Snc و مشکل تاخیر در تصاویر . خوشبختنه شرکت های بزرگ AMD و Nvidia برای این مشکل هم راه حل خوبی را ارائه کرده اند .
G-Sync از شرکت Nvidia و FreeSync از شرکت AMD برای حل مشکلات ناشی از به کار بردن V-Sync ارائه شده اند . هر دوی این فناوری ها به طور مشابه کار می کنند ، اما در پاره ای از جزئیات ، تفاوت هایی با هم دارند .
آموزش نصبVsync
Nvidia G-Sync
این فناوری چیزی بیش از آنچه شما از یک بازی می خواهید یا انتظار دارید به شما عرضه می کند . به کمک G-Sync شما یک بازی عالی و بدون بریدگی را تجربه خواهید کرد . شرکت Nvidia این فناوری را به خوبی توصیف می کند : سرعت تازه سازی تصاویر را بالا می برد و از تاری تصویر که معمولا هنگام حرکات سریع رخ می دهد جلوگیری می کند . همچنین از مانیتور های HDR پشتیبانی می کند تا شما بتوانید بهترین تصویر ممکن را در مانیتور های سازگار با G-Sync مشاهده کنید .
AMD FreeSync
این فناوری به تصاویر شکسته ، تجربه بازی های نامطلوب و سخت و مصنوعی بودن تصاویر در Freemate ها خاتمه داده است . FreeSync مشکلات ارتباطی بین مانیتور و پردازشگر را که باعث شکستن تصاویر و یا تجربه نامطلوب بازی می شود را حل کرده است . البته این فناوری فقط بر روی APU و GPU های شرکت AMD اجرا می شود .
AMD به سادگی این فناوری را به عنوان یک ویژگی مانیتور که باعث از بین رفتن افت کیفیت فریم های خروجی می شود ، توصیف می کند . این فناوری هم مانند فناوری G-Sync از مانیتور های HDR پشتیبانی می کند .
شباهت های این دو فناوری
این دو فناوری اگرچه از دو ساختار و تکنولوژی متفاوت استفاده می کنند ، ولی هنوز هم در بسیاری از موارد با هم تشابه دارند . در ادامه تشابه های این دو محصول را بررسی خواهیم کرد
HDR
به طور ساده می توان گفت که فناوری HDR به مانیتور این اجازه را می دهد که تصاویر فوق العاده روشن و فوق العاده تاریک را به طور همزمان به نمایش بگذارد . در نتیجه تصاویر با عمق بیشتری به نمایش گذاشته می شوند بدون اینکه مانیتور به اصطلاح شسته شود .
فناوری HDR در هنگام تماشای فیلم تاثیر به سزایی بر روی کیفیت فیلم می گذارد ، اما برای بازیکن ها و Player ها حتی از اهمیت بیشتری هم برخوردار است ، چرا که به بازیکن اجازه می دهد تا جزئیات بیشتری را در سایه ها و یا مواقعی که نور زیاد است مشاهده کند
Lag and stuttering
هر دو فناوری ذکر شده برای حل مشکل Lag ( تاخیر ) ناشی از V-Sync اجازه می دهند یک جزء واسط بین مانیتور و کارت گرافیک عمل کند . در واقع این فناوری ها بین ارسال سیگنال از کارت گرافیک به مانیتور یک واسطه قرار می دهند تا آن ها را با هم هماهنگ کنند . در نتیجه به جای اینکه دو فریم در صفحه نمایش ایجاد شود ، این سیگنال واسط باعث نمایش یک فریم در مانیتور می شود .
سازگاری
هر دوی فناوری ها عالی هستند ، اما متاسفانه با همدیگر سازگار نیستند . در واقع اگر کارت گرافیک شما ساخت شرکت Nvidia می باشد باید مطمئن شوید که مانیتوری که می خواهید بخرید از فناوری G-Sync پشتیبانی می کند . اگر هم از کارت گرافیک Radion استفاده می کنید مطمئن باشید که در حال خرید مانیتور FreeSync هستید .
لازم به ذکر است که شما می توانید از مانیتور های متفاوت و ناسازگار با کرات گرافیک کار کنید ، اما نمی توانید از فناوری های تعبیه شده در مانتیور ها استفاده کنید .
قیمت
به طور متوسط می توان گفت که مانیتور های G-Sync گران تر از مانیتور های FreeSync هستند . از سوی دیگر مانیتور های FreeSync به اصطلاح open source هستند و با قیمتی در حدود 200 دلار در دسترس هستند .
آنچه که مهم است قیمت این مانیتور ها نیست . مهم این است که هر کدام از این مانیتور ها را که انتخاب کنید از مشکلات فناوری V-Sync همچون تاری و تاخیر تصاویر خلاص خواهید شد .