الیزابت وارن، نامزد احتمالی ریاست جمهوری آمریکا، میگوید: اگر به سمت ریاست جمهوری امریکا برسد، باید شرکت های فناوری بزرگ و غولآسا حذف شوند. آیا این کار واقعا ضروری و امکان پذیر است؟
وارن معتقد است که غولهای بزرگ جهان فناوری مانند اپل، گوگل، فیسبوک و آمازون بیش از حد نیاز قدرتمند شدهاند و باید از بین بروند. منتقدان میگویند این قدرتهای مجازی بر بازار تسلط دارند، از برنامههای بسیار محبوب خود برای تعیین محصولات و خدمات خودشان استفاده میکنند. نگرانیها بیشتر در این مورد است که این رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک و یوتیوب تبدیل به مکانی برای کاربران مخرب شده است. در نتیجه باعث انتشار محتوای غیر قانونی، کذب و تروریستی است. اتحادیه اروپا (EU) نیز از شرکتهای تکنولوژی بزرگ انتقاد کرده است. زیرا مالیات کافی پرداخت نمیکنند.
آیا باید شرکت های فناوری بزرگ از الیزابت وارن بترسند؟
در ماه مارس، اتحادیه اروپا با پرداخت ۱.۴۹ میلیارد یورو برای جلوگیری از تبلیغات آنلاین گوگل جریمه وضع کرد. این سومین جریمه بزرگی است که اتحادیه اروپا در دو سال اخیر به گوگل داده است. مجموع جریمهها در حال حاضر بیش از ۹ میلیارد یورو است.
اما حتی اگر گوگل این جریمه را پرداخت کند، تنها بخش کوچکی از سرمایه نقدی این شرکت است. گوگل در حال حاضر بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ارزش دارد. استدلال وارن برای شکستن قدرت مادی و معنوی غولهای فناوری این است که این غولها کسب و کارهای کوچک را تحت تاثیر قرار داده و مانع نوآوری آنها شدهاند.
برای مثال سوپرمارکتها برای رقابت با یکدیگر قیمتها و پیشنهادهای مختلفی میدهند. خریداران وارد این سایتها میشوند و برای خرید بیشتر و پرداخت هزینه کمتر از سایت موردنظرشان خرید میکنند. اما تمام اطلاعات آنها اعم از علاقهمندیها، عادات خرید، موسیقی و سرگرمی، عادات جستجو و … ذخیره میشود. این اطلاعات کاربران یک منبع بسیار ارزشمند است که در اختیار صاحبان شرکتها قرار دارد.
حذف تبلیغات انتخاباتی الیزابت وارن از فیسبوک
در راستای موضع الیزابت وارن در مقابل شرکت های فناوری غولآسا، فیسبوک در اقدامی تبلیغات انتخاباتی او را حذف کرد. فیسبوک علت این اقدام را سخنان الیزابت وارن درباره کاهش قدرت غولهای فناوری در دنیای تجارت اعلام کرده است. به همین دلیل فیسبوک میگوید دلیلی برای حضور وارن در شبکه اجتماعی خود نمیبیند.
پروفسور یو می گوید: چرا اروپا، برای اعمال فشار به شرکتهای خارجی، از شرکت های بزرگ تکنولوژی حسابرسی نمیکنند؟ باید مانند حسابرسی حسابهای بانکی، به نحوه عملکرد و حسابهای آنها رسیدگی کنند. دادههای علمی بسیاری در انگلیس وجود دارد که در دسترس هستند. بنابراین باید دولتها بر این غولهای بزرگ و خدمات آنها نظارت کنند. دولت باید مطمئن شود که از اطلاعات کاربران سوءاستفاده نمیشود. البته او معتقد است که با این کار شرکتها نابود نمیشوند بلکه فقط باید آنها را کنترل نمود.
منبع: bbc